Politika

Izvještaje o finansiranju dostavilo pet kandidata

Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) Izvještaje o prihodima i imovini do sada je dostavilo pet predsjedničkih kandidata, a za dva kandidata rok ističe danas.
Izvještaje o finansiranju dostavilo pet kandidata
MinaIzvor

Predsjednički kandidati dužni su da pet dana prije dana održavanja izbora dostave ASK-u privremene izvještaje o troškovima izborne kampanje, a Agencija je dužna da ih obajvi u roku od 24 sata.

Savjet ASK-a je danas na sjednici razmatrao aktivnosti koje je Agencija sprovela u toku kampanje za izbor predsjednika Crne Gore i Plan kontrole i nadzora za lokalne izbore koji će biti održani 20. i 27. maja.

„Ocijenjeno je da Agencija u potpunosti sprovodi Plan kontrole i nadzora, i proaktivno djeluje kada je u pitanju objavljivanje podataka koji se odnose na upotrebu javnih resursa u toku izborne kampanje“, sopšteno je iz ASK-a nakon sjednice.

Navodi se da su u dosadašnjem periodu kampanje, ovlašćeni službenici ASK izvršili 55 kontrola organa vlasti i svih predsjedničkih kandidata.

„Redovno se sprovodi kontrola na terenu zapošljavanja u organima vlasti, posebno u obrazovnim ustanovama, kontrola objavljivanja analitičkih kartica i putnih naloga i kontrola poštovanja ograničenja u pogledu budžetske potrošnje“, kaže se u saopštenju.

Iz ASK-a su kazali da su svi predsjednički kandidati otvorili posebne žiro račune i odredili odgovorna lica za namjensko trošenje novca.

Izvještaje o prihodima i imovini, kako su naveli, do sada je dostavili Vasilije Miličković, Hazbija Kalač, Marko Milačić, Draginja Vuksanović i Milo Đukanović.

Iz ASK-a su dodali da rok za dostavljenje izvještaja za dva kandidata isitče danas.

Miličković je od priloga dobio tri hiljade eura, Kalač 3,7 hiljada, Milačić 9,5 hiljada, Draginja Vuksanović hiljadu eura i Milo Đukanović 225,96 hiljada eura.

Kad su u pitanju loklani izbori u 12 crnogorskih opština, iz Agencije su podsjetili da su donijeli Plan kontrole i nadzora, kojim su propisane obaveze, zabrane i ograničenja propisana za 1149 obveznika primjene zakona na državnom i lokalnom nivou.

Iz ASK-a su naglasili da će posebnu pažnju posvetiti kontrolama upotrebe javnih resursa, posebno u oblastima gdje su u ranijem periodu iskazane sumnje putem dostavljenih prigovora ili utvrđenih nepravilnosti, zapošljavanja, potrošnje organa vlasti u analitičkim karticama ali i u izvještajima o potrošnji budžetske rezerve.

„Ovlašćeni službenici će izvršiti uvid u prateću dokumentaciju i pravni osnov, posebno kod jednokratnih pomoći, dok će kod dvije završne konvencije najvećih političkih subjekata u Podgorici biti izvršena kontrola prisustva službenih automobila“, navodi se u saopštenju.

Iz Agencije su kazali da će redovno biti kontrolisani troškovi izbornog oglašavanja, a da će kod deset najvećih političkih partija tražiti izvod sa redovnog računa u periodu 15. april - 15. maj u cilju kontrole plaćanja sa redovnog računa.

Članica Savjeta ASK-a Vanja Ćalović Marković napustila je sjednicu, nakon što ostali članovi nijesu podržali njen prijedlog da se odloži prva tačka dnevnog reda, dok joj ne budu dostavljeni zapisnici sa izvršenih terenskih kontrola.

"Ovakvu odluku članovi Savjeta su donijeli poštujući nadležnosti Savjeta i aktuelni trenutak, posebno datum održavanja izbora", naveli su iz Agencije.

Portal Analitika