Politika

Gjenero: Nečuven potez, NVO štete građanskom društvu

"Ovo je nečuven potez. Ako su to ozbiljne organizacije, primaran cilj im je da država napreduje ka EU, jer to stvara garanciju jačanja civilnog društva i autonomije tih organizacija. Ne postoji jači mehanizam garancije razvoja civilnog društva nego što je dijalog sa EU", ocijenio je hrvatski politički analitičar Davor Gjenero, komentarišući potez nekoliko najuticajnijih crnogorskih nevladinih organizacija, koji su od evropskih zvaničnika zatražile zamrzavanje pregovora o Crne Gore sa EU.
Gjenero: Nečuven potez, NVO štete građanskom društvu
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Naime, čelnici Instituta Alternativa, Centra za građansko obrazovanje, Centra za razvoj nevladinih organizacija i Centra za monitoring i demokratiju su prije desetak dana dostavili Evropskoj komisiji dokument, u kojem sugerišu aktiviranje klauzule balansa, odnosno zamrzavanje pregovora o članstvu Crne Gore u EU. Razlog je, kako navode taj što je Crna Gora i šest godina nakon otvaranja pregovora o pristupanju i dalje primjer zarobljene zemlje.

Gjenero za Portal Analitika kaže da je potpuno legitimno protestovati zbog  nedostatka napretka, ali da se to ne rješava prekidom dijaloga, jer se tako prekida napredak.

"Organizacije koje rade takvu stvar rade direktno u korist štete civilnoga, građanskoga društva, što znači da takve organizacije ne nazivamo NVO, nego nekim drugim imenom. To se ne može dogoditi u pristojnom građanskom društvu. Vjerovatno se radi o nevladinim organizacijama koje su organizovane od strane nekih organizacija drugih država, van Crne Gore", smatra Gjenero.

Klauzula balansa, podsjetimo, podrazumijeva zaustavljanje pregovora u svim pregovaračkim oblastima, dok se u poglavljima 23 i 24 rezultati na terenu ne izjednače sa zakonodavnim okvirom.

 
 
Portal Analitika