CEDIS

Podvizi elektromontera CEDIS-a za divljenje

Iako je zima bila na izmaku, početkom marta ponovo je pokazala svoju nepredvidljivost. Napadao je novi snijeg, a vjetar je svojom jačinom napravio probleme na elektrodistributivnoj mreži. Tako su na području Plužina, snijeg i poledica, potpomognuti jakim vjetrom, polomili dalekovodne stubove 10 kilovolti dalekovoda Mratinje.
Podvizi elektromontera CEDIS-a za divljenje
Dnevne novineIzvor

Ekipe su nadljudskim naporima uspjele da saniraju nastale problema na terenu, za koji je malo reći da je nepristupačan.

“Tog dana je bilo veliko nevrijeme na području Pive i pokrenuti odron je prelomio dalekovodni stub na nepristupačnom dijelu trase. Ipak, ekipe su krenule prema lociranom kvaru. Iskustvo i obučenost CEDIS-ovih elektromontera iz Pive je tada bila na zavidnom nivou, jer su uspjeli da saniraju oštećeno mjesto i korisnicima obezbijede električnu energiju. Vrlo često u zimskom periodu elektromonteri sa tog područja do mjesta kvara dolaze motornim sankama, a dobrim dijelom i pješke, kako bi pravovremeno i na profesionalan način odgovorili radnim “, kazao je šef Službe održavanja regiona 1-Nikšić, Plužine Miljan Raičević.

Internetom je kružila videopriča o podvigu kotorskih elektromontera prilikom sanacije dalekovoda Grbalj 2. Naime, Risto Radenović i Drago Ševaljević su na dionici Gruden Polje Kovači, krčeći teren zarastao u šiblje i dugogodišnje rastinje i pregazivši nabujalu rijeku, došli do dalekovodnih stubova koje je udar groma prelomio i ozbiljno ugrozio bezbjednost mreže.

“Uprkos kiši, nijesmo odustajali jer smo znali da narod čeka na nas. Krenuli smo kroz nepristupačan predio, a sve da bismo stigli do dalekovodnog polja na kome se nalazilo oštećenje. Morali smo preći rijeku koja tu nastaje samo zimi, u mjestu zvanom Petoselice. To je već bio problem, ali nam je kolega pomogao prebacivši kanap preko rijeke. Kolega Radenović se popeo na oštećeni stub i odradio privremenu sanaciju. Sjutradan je stub i zamijenjen. To nije lak posao i stvarnost je poprilično drugačija. Tog dana, dok smo bili u najvećem poslu, zove me jedan mještanin koji nema električnu energiju i pita: ‘Kad ćete to završiti, moram da gledam Đokovićev meč’. Rekoh mu: ‘Pokušavamo što prije da dođemo do dalekovoda, ali ovuda bi nam ipak trebala krila'”, što u šali, što u zbilji priča Ševaljević.

cedis1Slične probleme su u martu imali elektrodistributeri CEDIS-a sa područja barske opštine. Veliko nevrijeme je prilično oštetilo dalekovod Virpazar-Ostros. Područje kroz koje prolazi taj dalekovod poznato je po nepristupačnom terenu, naročito u dijelu za selo Krnjice, a crmničke vrleti su tu i bez snijega teške, strme, kamenite i pune krečnjačkih rupa. Takva vrsta terena, kada ga još i snijeg prekrije, kao što se dogodilo ovoga puta, predstavlja veoma opasan teren za rad na mreži.

O iskustvu opravke dalekovoda Virpazar-Ostros priča elektromonter CEDIS-a iz Bara Ahmedin Dino Međedović.

“Prvo smo locirali kvar, što nije bilo lako zbog slabe vidljivosti. Sa kolegom Isljamom Mustafićem sam pristupio krčenju puta prema selu Krnjice, koje je bilo u blokadi zbog snijega. Uzeli smo potrebnu opremu, alat i krenuli prema dalekovodnom stubu na kojem je lociran kvar. Težak teren, snijeg, šuma i nepreglednost nijesu umanjili našu volju da i ovaj dio Crmnice dobije struju. Kada tako nešto završiš, tada više ne osjećaš umor. To su trenuci kada shvataš važnost svog posla i osjećaš zadovoljstvo i ponos što si upravo ti taj zbog koga će, po ovom nevremenu, i to zabačeno mjesto imati napon. Koliko god težak bio, ovaj posao je za mene privilegija”, iskren je Međedović.

cedis2Slična situacija je bila i na dalekovodu za Rovca. Nevrijeme je polomilo dosta dalekovodnih stubova, a dolazak do tih mjesta je bio gotovo nemoguć zbog potpuno neprohodnih puteva. Radnici CEDIS-a iz Kolašina i Bijelog Polja pet dana su pokušavali da dopru do oštećenog dalekovoda kako bi sanirali kvarove.

“Svi napori koje smo ulagali da se sanira dalekovod nijesu urodili plodom, jer je bilo nemoguće zbog visokog snijega i neprohodnog puta doći do štete. Morali su se dopremiti i novi stubovi, što je u tom trenutku bilo neizvodljivo. Čak su i mještani bili odlučni da pomognu. Ekipe smo pojačali sa 15 montera i odlučili da angažujemo skider. Na kraju smo ipak uspjeli da zamijenimo sve polomljene stubove i dalekovod potpuno osposobimo za priključenje na elektroenergetsku mrežu”, ispričali su CEDIS-ovi radnici.

Zbog razuđenosti područja kroz koja prolaze, ističu u CEDIS-u, dalekovodi, a naročito oni prema sjeveru, su veoma dugi.

“Njihove trase su uglavnom nepristupačne, jer se prostiru preko planina, prevoja i šuma, zbog čega je rad, naročito zimi, rizičan i otežan. Tada glavnu ulogu u rješavanju problema imaju stručne ekipe, iskusni monteri koji znanjem i najzahtjevniji posao odrade efikasno”, zaključili su iz CEDIS-a.

Portal Analitika