Kultura

Dobri glumci uvijek su ozbiljna inspiracija

Na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta 17. maja premijerno će biti izvedena drama „Ekvinocijo“ dubrovačkog pisca Iva Vojnovića. Djelo s kraja 19. vijeka smješteno je u ambijent dalmatinskog primorja s njegovim karakterističnim likovima, a za naš teatar režira ga ugledni hrvatski reditelj Ivica Kunčević.
Dobri glumci uvijek su ozbiljna inspiracija
PobjedaIzvor

„Ekvinocijo“ će biti i 100. premijera u produkciji CNP-a od 1997. godine, kada je obnovljeno ovo pozorišno zdanje.

Kunčević, kojem ovo nije prvi put da radi u Crnoj Gori (u Zetskom domu postavio je „Višnjik“ i „Maškarate ispod kuplja“) za Pobjedu ističe da mu nije prvi put ni da režira ovaj Vojnovićev komad. Nada se, kaže, da će angažman u CNP-u upamtiti po odličnom radu i odličnoj predstavi. - Treći put u životu režiram „Ekvinocija“. Radio sam ga kao vrlo mlad reditelj u Dubrovačkom kazalištu, zatim sam ga u zrelijim godinama postavio u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a evo sad, prema kraju karijere, bavim se njime u CNP-u. Naravno, već i po glumačkom ansamblu, to su tri različite predstave. Od onih sam reditelja koji jako računaju na dobru glumačku podjelu. Ovdje to imam. Dovoljno je reći da Varja Đukić, Bane Popović, Mirko Vlahović i Momo Otašević igraju glavne uloge. I ostatak ekipe, koja broji dvadesetak glumaca, zbilja je odličan. Dobri glumci uvijek su mi ozbiljna inspiracija – kaže Kunčević.

POBJEDA: Osim glumaca, za pretpostaviti je da su različita životna iskustva i periodi u kojima ste radili ovo djelo uslovili i drugačija čitanja komada?

KUNČEVIĆ: Tako je. Prije svega, ja sam drugačiji u tom velikom vremenskom razmaku od prve do treće postavke „Ekvinocija“. Ali, što je puno važnije, vrijeme je drugačije. Nego da se ne izgubimo u prisjećanjima, valja reći da je „Ekvinocijo“ ozbiljna i moćna melodrama koja je, zapravo, u dubini strukture antička - tu sin želi da ubije oca, tu žena ubija muža... Ali, u ispisivanju „Ekvinocijo“ je veristička drama, naravno, sa određenim viškovima sentimenta koje Vojnović duguje vremenu, tj. kraju 19. vijeka. U novoj dramaturškoj obradi, uklonio sam taj presentimentalni višak i pomalo ogolio dramu prema tragičnom.

Opširnije u PObjedi

FOTO: aktuelno.hr

Portal Analitika