Društvo

Zbog nesavjesnog rada advokata - 50 prijava

– Na rad advokata podnijeto je 50 prijava prošle godine, a samo u jednom slučaju je pokrenut disciplinski postupak, što je obeshrabrujuće – ocijenio je ombudsman Šućko Baković.
Zbog nesavjesnog rada advokata - 50 prijava
PobjedaIzvor

Građani su se zaštitniku ljudskih prava i sloboda žalili na rad svojih zastupnika zato što sa njima ,,kao vlastodavcima“ nijesu razgovarali kako bi trebalo, a smetalo im je i što ih nijesu obavještavali o radnjama koje preduzimaju u postupcima gdje ih zastupaju. Zamjerili su braniocima i što su nedovoljno angažovani ili su čak bili nezainteresovani za njihov postupak, što je sve Baković zabilježio u izvještaju o prošlogodišnjem radu koji je u skupštinskoj proceduri.

UPOZORENJE

- Građani su izrazili nepovjerenje prema određenom broju advokata, tražeći od ombudsmana da ih zastupa ili preporuči ,,pouzdane“ advokate - upozorio je Baković u dokumentu.

Kako je pojasnio, imajući u vidu da je advokatura nezavisna i samostalna profesija, on je u ovim slučajevima podnosiocima preporučivao da se zbog evidentiranih problema obrate Advokatskoj komori Crne Gore.

Prema podacima koje je ovo tijelo dostavilo ombudsmanu u 2017. godini podnijeto je 50 prijava na rad advokata, od čega je riješeno 25, dok su preostale u postupku rješavanja. Pred Višim disciplinskim sudom u toku je jedan disciplinski postupak.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika