Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Želimo intenzivniji odnos sa našom postojbinom

Karina Kuljača-Morales Crnogorka je koja živi i radu u Meksiku. Druga je generacija potomaka crnogorskih iseljenika koji su u tu zemlju stigli između dva svjetska rata. Cijenjena je članica zajednice, bavi se društveno-odgovornim radom, bori se za to kako da se djeci sa autizmom, ali i njihovim roditeljima omoguće uslovi da se nose sa tim problemom. Ujedno, predstavnica je naše dijaspore za Meksiko i Karibe i smatra da to veliko područje zaslužuje počasni crnogorski konzulat.
Želimo intenzivniji odnos sa našom postojbinom
Dragana Otašević
Dragana OtaševićAutor
PobjedaIzvor

– Najveća koncentracija crnogorskih iseljenika u Meksiku je u gradu Hermosiljo, u saveznoj državi Sonora. Tu žive potomci Crnogoraca, njih oko trista porodica, čiji su preci stigli u velikom talasu imigracije početkom 20. vijeka sa prostora južnoslovenskih zemalja- kaže Kuljača Morales za Pobjedu.

Ističe da se do te brojke došlo na osnovu istraživanja koje su sproveli na osnovu podataka Instituta za migracije, kao i luke ulaska od 1904. godine kada je otpočeo veliki talas imigracije iz zemalja bivše Jugoslavije.

– Na osnovu tih podataka čak 19.000 imigranata iz pomenutih zemalja ušlo je u Meksiko. Tada u Meksiko počinje pristizati i veliki broj Crnogoraca. Mjesto u Sonori u kojem žive se popularno zove „La Vichada ili Los vichis“ (vichi-vić) zato što većina stanovnika nosi prezime koje se završava sa „vich-vić“. Takođe, prema informacijama kojima raspolaže meksička vlada, crnogorski migranti su pored države Sonora uglavnom naseljavali i San Migel Haljende, Halisko, Kvintana Ro, Meksiko Distrito Federal, Tihuanu. Najviše zato što su te zone blizu mora i što se nalaze blizu SAD-a.

POBJEDA: Predstavnica ste Crnogoraca za teritoriju Meksika i Kariba i radite puno kako bi približili potomke crnogorskih iseljenika sa državom porijekla. Što konkretno radite na tom planu?

KULJAČA-MORALES: Da, tako je. Registrovali smo zajednicu, poslali sve dokumente Savjetu za dijasporu i još čekamo odgovor. Generalno, i dalje čekamo na podršku u tom dijelu.

Smatram da i nakon formiranja zajednice i velike podrške crnogorske ambasade iz Argentine se ne može učiniti onoliko koliko bi se moglo učiniti da je Ambasada Crne Gore iz Argentine nadležna i za teritoriju Meksika. Ambasadi Crne Gore iz Njujorka, koja je nadležna za Meksiko, smo prošle godine pisali, ali do danas nijesmo dobili nikakav odgovor. Najsrećniji bi bili kada bismo ovdje u Meksiku imali makar počasni konzulat ili ambasadu.

Ovako, osjećamo se uskraćenim za intenzivniji odnos sa zemljom porijekla. Ono što je za nas sada najbitnije je da nas autoriteti crnogorske Vlade prepoznaju kao crnogorsku zajednicu iz Meksika. Na to čekamo.

Voljeli bi i da nas uključe u rad Savjeta za saradnju sa iseljeništvom kao što je urađeno sa zajednicama iz ostalih latinoameričkih država u kojima postoji značajniji broj potomaka crnogorskih iseljenika. Smatramo da ovdje postoji baza za veliki broj aktivnosti u okviru zajednica Crnogoraca.

POBJEDA: Šta je cilj zajednice i koje aktivnosti realizuje?

KULJAČA-MORALES: Glavni cilj zajednice je pronaći i ujediniti sve potomke crnogorskih iseljenika na području Meksika i Kariba. Takođe, vodimo računa da prisustvujemo na značajnijim događajima crnogorske dijaspore koji se uglavnom realizuju u Buenos Ajresu. Tako sam 2016. godine prisustvovala osnivačkom kongresu saveza crnogorskih zajednica iz Latinske Amerike kojem je prisustvovao i tadašnji premijer Crne Gore, gospodin Milo Đukanović.

Prisustvovala sam i okruglom stolu koji je organizovala Matica crnogorska iste godine u Buenos Ajresu, a koja se ticala teme identiteta potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi, kao i na proslavi koja je obilježila deset godina od obnove nezavisnosti Crne Gore u Provinciji Ćako-Argentina. Na profesionalnom planu učestvujem na različitim forumima i konferencijama i nacionalnog i međunarodnog karaktera.

stojovickuljachamoraleslacronica

Prije par mjeseci nas je posjetio i ambasador Crne Gore u Republici Argentini gospodin Gordan Stojović. Za nas je to bio istorijski  susret. Ambasador nas je posjetio na naš lični poziv, a ne oficijelno, jer nažalost naša ambasada nije nadležna i za Meksiko. Došao je da upozna lično nas potomke crnogorskih iseljenika u Meksiku i da nam prenese informacije o Crnoj Gori, njenoj istoriji, kulturi i turizmu.

Na taj način smo uspjeli da bolje shvatimo pomenute teme naše zemlje porijekla kao i sve one aktuelnosti koje se zbivaju danas u njoj. On je jedina osoba koja je pokazala interesovanje za našu zajednicu. Smatram da je njegova posjeta bila od izuzetnog značaja jer smo se na taj način u velikoj mjeri približili zemlji porijekla, i saznali puno o njoj. Želim da istaknem rad ambasadora koji je jako zainteresovan da pomogne i koji pomaže potomcima crnogorskih iseljenika u cijeloj Latinskoj Americi da se približe zemlji porijekla.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika