Kultura

Interesantan i sočan debi metal benda Acid Radio

Luka Bošković kroz tekstove servira vrlo oštre introspekcije mlade osobe, koja čovječanstvu ne može da oprosti apsurde i beskrajno spoticanje o jedne te iste greške Kada je riječ o metal muzici, najteže je pronaći mjeru. To je finalni test zrelosti benda, koliko god talentovani i posvećeni muzičari bili. Četvorka iz podgoričkog benda Acid Radio dokazala je da umije promišljeno i odgovorno da odmjeri stvaralačke sastojke na istoimenom debi albumu.
Interesantan i sočan debi metal benda Acid Radio
Objektiv/PobjedaIzvor

Zarazne riječi

Pjesme crnogorskih metal bendova, koje su prepoznatljive nekoj najširoj publici sa rok senzibilitetom, mogu da se nabroje na prste jedne ruke. Zbog toga pronalazak takvog benda 2018. godine djeluje kao fatamorgana u pustinji.

Frontmen i gitarista Luka Bošković potpisao je svih deset pjesama, a očigledno je da sa vokalistom Radojem Albijanićem, basistom Damjanom Vujoševićem (nekoliko pjesama dotakao autorskim rifovima) i bubnjarom Milošem Pupovićem dijeli isti muzički cilj.

Njihova pjesma „Zimski san“ ima najviše potencijala da stigne do ljubitelja tvrđeg zvuka. Kombinacija jednostavnih, zaraznih riječi i zapaljive distorzije servira nimalo prijatno, ali vrlo otrežnjujuće buđenje. Interesantno je posmatrati „Zimski san“ kroz drugu verziju ove pjesme, „Aestivation Planet“. Baratajući nerijetko dvosmislenim slengom Bošković je dokazao da mu pisanje na engleskom ide glatko.

02-bend

Čiste formule

Osjetan je produkcijski dodir Baneta Jugovića: zvuk albuma, koji je izdala ugledna beogradska muzička kuća „Metropolis“, ni u kom momentu ne djeluje prenabudženo ili forsirano. Teži se ka čistim, jasnim formulama u malom broju slojeva, koje slušalac lako prepoznaje već „u prvom krugu“ i bez problema razlaže i upoznaje karaktere, načine i namjere svih muzičara.

Album je tematski vrlo koherentan, ako već nije narativno konceptualan. Lako je uhvatiti poveznicu između svake od pjesama. Bošković kroz tekstove servira vrlo oštre introspekcije mlade osobe, koja čovječanstvu ne može da oprosti apsurde i beskrajno spoticanje o jedne te iste greške.

Istovremeno, frontmen benda ne oprašta ni sebi. Ljut je zbog izgubljenog vremena, inertnosti i nesposobnosti da mijenja i sebe i druge („Crveni mrak“, „People Stay The Same“). Pred božanskim je bijesan i nepokolebljiv („Fobija“) – i to prije svega zbog činjenice da je nemoćan da sosptvenim primjerom dostigne slične visine.

Promišljeni borci

Gitarski solo izleti, iako nastupaju u predvidljivim momentima, daleko su od deplasiranih – i gotovo bez izuzetka ostaju pitki i u službi osnovne muzičke ideje. Ipak, najsočnije djeluju neočekivani momenti kad bas nakratko ponese melodiju.

Album „Acid Radio“ djeluje kao kvalitetan i promišljen proizvod dvogodišnjeg rada muzičara koji su počeli da sviraju pod etiketom Polar Shift, a prvi album pod novim imenom predstavili kao iskusni metal borci. Sudeći po nepomirljivim tekstovima, ovu četvorku tek čekaju borbe. Biće ih interesantno vidjeti na koncertnom bojnom polju - za „Zimski san“ i zavjet distorzijskog buđenja pred prvim fanovima.

S. S.

Ocjena: 75/100

FOTO: metropolismusic.rs / FB grupa Acid Radio

Portal Analitika