Politika

Za pobjedu u prvom krugu potrebno 160.000 glasova

Na predsjedničkim izborima koji će biti održani u nedjelju 15. aprila, 532.599 građana s pravom glasa u Crnoj Gori imaće priliku da bira šefa države po treći put od proglašenja crnogorske nezavisnosti. Od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine, ovo su sedmi predsjednički izbori.




Za pobjedu u prvom krugu potrebno 160.000 glasova
Portal AnalitikaIzvor

Građani će u nedjelju odlučivati između sedam kandidata raspoređenih na glasačkom listiću. U trci za mjesto predsjednika države su Marko Milačić (Prava Drna Gora), Mladen Bojanić (kandidat većeg dijela opozicije), Hazbija Kalač (Stranka pravde i pomirenja), Vasilije Miličković (Partija penzionera, invalida i restitucije Crne Gore PIR), Dobrilo Dedeić (Srpska koalicija), Draginja Vuksanović (Socijaldemokratska partija) i Milo Đukanović (Demokratska partija socijalista).

Birališta će u nedjelju biti otvorena u sedam sati, a zatvorena u 20 časova. Do sada je akreditovano preko 1.000 posmatrača.

Za razliku od izbora održanih 7. aprila 2013. godine, na kojima je pravo glasa imalo 511.405 građana, 15.aprila ove godine biračko pravo imaće 21.194 građana više, tačnije 532.599 birača. Broj birača za predstojeće predsjedničke izbore veći je za 4.000 u odnosu na parlamentarne izbore održane u oktobru 201 b.godine.

Prema članu 16 Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore, za šefa države izabran je kandidat koji je u prvom krugu dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ukoliko nijedan kandidat ne dobije potrebnu podršku, ide se u drugi krug, u kome učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Pobjednik drugog izbornog kruga je kandidat koji je dobio veći broj glasova. Prema članu 17 zakona, ako oba kandidata u drugom krugu dobiju isti broj glasova, ide se u treći krug, odnosno glasanje se ponavlja u roku od sedam dana.

Iako su na prethodnim predsjedničkim izborima učestvovala samo dva kandidata, prema prognozama i za pobjedu na ovim izborima potrebno je najmanje 160.000 glasova uz izlaznost glasača od preko 63 odsto i računicu od oko deset hiljada nevažećih listića. Na izbore 2013. godine ukupno je izašlo 63,9 upisanih birača.

 

Portal Analitika