Društvo

Provjeravaju navode o nelegalnim abortusima

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici formiralo je predmet kako bi provjerilo navode iz prijave da se u jednom stanu u zgradi Vektre obavljaju nelegalni abortusi, piše Dan. 
Provjeravaju navode o nelegalnim abortusima
Portal AnalitikaIzvor

Navode iz prijave provjerava i podgorička policija, koja je preduzela niz radnji kako bi utvrdila da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka. Istražnim radnjama obuhvaćeni su jedan podgorički ginekolog i bivša medicinska sestra, čiji su identiteti poznati redakciji lista.

Njih je početkom februara podgoričkom Centru bezbjednosti prijavio M.M. (45) iz Podgorice, koji u prijavi tvrdi da doktor i medicinska sestra već godinama u stanu obavljaju nezakonite abortuse.

Prema navodima iz prijave M.M, oni za velike novčane iznose obavljaju nagle prekide trudnoće u poodmaklom stadijumu, kada to nije moguće obaviti ni u jednoj privatnoj ili državnoj zdravstvenoj ustanovi. Pored toga u prijavi je, kako piše Dan, navedeno da njih dvoje obavljaju i rizične abortuse koje ljekari odbijaju da rade u legalnim zdravstvenim ustanovama zbog velikih zdravstvenih rizika koje takve intervencije nose.

Takođe, navodna nelegalna ordinacija adresa je i za žene koje prekidaju trudnoću, a koje ne žele da im to piše i zdravstvenom kartonu.

Podgoričanin M.M. je inspektorima saopštio tačnu adresu i ime vlasnika stana u kojem se navodno obavljaju ove nezakonite radnje. On je naveo i imena nekoliko žena koje su, prema njegovim navodima, obavile abortuse u toj „ordinaciji”.

Redakciji Dana je iz podgoričkog ODT potvrđeno da imaju saznanja o ovom slučaju.

“O navedenom događaju obaviješten je dežurni tužilac, koji je dao nalog službenicima policije da prikupe obavještenja u cilju provjere navoda iz prijave”, saopšteno je iz ODT.

Iz policije su potvrdili da su na okolnosti prijave saslušali ginekologa i medicinsku sestru za koje M.M. tvrdi da se bave nezakonitim radnjama.

“U službene prostorije Centra bezbjednosti Podgorica 8. februara je došao M.M. iz Podgorice i prijavio da ima saznanja da su, navodno, njegova bivša supruga i jedan ljekar u stanu, čiju lokaciju je naveo, obavljali nelegalne abortuse. Službenici policije su uzeli izjave od navedenih u prijavi, koji su negirali navode M.M.”, kazali su iz Uprave policije.

Oni su dodali da je o svemu obaviješten državni tužilac u ODT-u i da se preduzimaju dalje mjere i radnje u cilju provjere navoda iz prijave.

Foto: srbija-nekretnine.org

Portal Analitika