Crna hronika

Ljekarka Hitne pomoći pred sudom 8. maja

Ljekarka Hitne pomoći u Budvi Jana Bovan (32) naći će se 8. maja na optuženičkoj klupi kotorskog Osnovnog suda zbog optužbi za nesavjesno liječenje pokojnog Sava Kovačevića. 
Ljekarka Hitne pomoći pred sudom 8. maja
PobjedaIzvor

Predmet je dodijeljen sutkinji Sanji Čakanović.

Prema navodima optužnice koju zastupa tužilac Žarko Pajković, Bovan je kao dežurni ljekar 9. septembra 2014. godine u Hitnoj medicinskoj pomoći u Budvi prema Savu Kovačeviću primijenila nepodoban način liječenja, propisujući mu terapiju za alkoholisano stanje i previdjela da je stanje u kojem je doveden pacijent mogao biti i rezultata moždanog udara.

- Nakon primljene terapije Kovačević je otpušten iz Hitne medicinske pomoći u Budvi i nijesu preduzete sve potrebne radnje u dijelu dijagnostike usljed kojih propusta je nastupilo pogoršanje stanja Kovačevića, koji je nedugo zatim preminuo – navodi se u optužnici.

Sava Kovačevića je nakon otpusta iz Hitne pomoći brat Milorad Kovačević umjesto u kući držao u gepeku pikapa sedam sati.

Optužena Bovan je na ročištu prilikom ocjenjivanja dokaza protiv nje kazala da se ne osjeća krivom i da je Sava Kovačevića opservirala sat i po ili dva što ukazuje da je imala namjeru da pomogne tom čovjeku.

- Nejasno je kako je obducent dr Dragana Čukić mogla da utvrdi da nijsam uradila neurološki pregled Sava Kovačevića prilikom prijema i prilikom otpustaiz Hitne pomoći. Svjesna sam da protokol nije bio detaljan ali da ne mora da znači da ako sve nije detaljno napisano da pregleda nije bilo – kazala je ljekarka Bovan.

Prema nalazu koji je potpisala vještak dr Dragana Čukić, ljekarka Bovan je propustila da uradi orjentaciono neurološki pregled Kovačevića i da ga ponovo pregleda nakon primljene terapije.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika