Abiznis

Milionski vrijedna rekonstrukcija stadiona „Sutjeske“ i hale u Beranama

Nacionalna investiciona komisija predložila je da  se u užoj listi ključnih prioritetnih infrastrukturnih projekata, u okviru podsektora sport, uvrste rekonstrukcija zapadne tribine stadiona FK „Sutjeska“ i rekonstrukcija sportske sale u Beranama. Milionski vrijedni projekti bi bili dijelom finansirani iz evropskih fondova.
Milionski vrijedna rekonstrukcija stadiona „Sutjeske“ i hale u Beranama
Portal AnalitikaIzvor

U okviru podsektora sport predloženi su oba projekta iz ovog resora kao i na Jedinstvenoj listi.

Za projekat Rekonstrukcija zapadne tribine stadiona FK Sutjeska u Nikšiću za iznos od 3,1 milion eura Kapitalnim budžetom Direkcije javnih radova za 2018. godinu nisu oprijedeljenja sredstva za finansiranje istog, dok sredstva iz 2017. godine predviđena budžetom Direkcije javnih radova u iznosu od 55.000 još uvijek nisu korišćena. Fudbalski savez Crne Gore će u rekonstrukciji tribine učestvovati sa iznosom od oko 1,5 miliona eura.

Što se tiče projekta Rekonstrukcija i dogradnja Sportske hale u Beranama planirano je obezbjeđenje sredstava kroz Kapitalni budžet za projektnu dokumentaciju, a nakon toga i za samu rekonstrukciju. Ostala sredstva za projekte iz sektora ostala infrastruktura planirano je da budu obezbjeđena iz fondova Evropske unije ili drugih izvora.

Prema procjenama, 2,36 miliona je procijenjena vrijednost projekta. Tačna vrijednost ćese znati po izradi Glavnog projekta.

Podsjetimo,  projekat rekonstrukcije prostora stare hale sportova je započet na projektu "Lijepa Crna Gora" koji su direktno podržali Ministarstvo finansija, MORT i UNDP. Ideja je obnova zapuštenih prostora.

Nakon prve faze projekta Opština Berane je odredila prostor stare hale sportova za rekonstrukciju i određeno je pobjedničko rješenje koje nije u potpunosti zadovoljilo potrebe Opštine U toku je druga faza (Opština Berane i MORT) u kojoj će biti raspisan konkurs za arhitektonsko rješenje prostora. Konkurs za arhitektonsko rješenje je trebalo da bude rasisano od strane MORTa tokom 2017. godine. S obzirom na nedostatak sredstava odloženo je. Nakon izbora, po pobjedničkom rješenju će biti urađena projektna dokumentacija sa budžetskom procjenom.

Projektni tim će pripremati projekat za finansiranje od strane i drugih međunarodnih partnera, kao i fondova pojedinih Ministarstava, a veoma važnu ulogu u svemu trebalo bi da ima Ministarstvo sporta kao nadležno ministarstvo. Veoma važna stavka je i obezbjeđivanje dijela finasiranja i kroz Kapitalni budžet države tokom 2018. za Projektnu dokumentaciju, a tokom 2019. i 2020. za samu rekonstrukciju, piše u dokumentu koji je Vlada usvojila juče.

P.Z.

Portal Analitika