Društvo

Uljarević ih tužila za povredu časti i ugleda

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje predala je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NVO Zemunski mali umetnički centar jer ih je ta NVO iz Beograda javno optužila da su im preuzeli ideju kada su radili projekat ,,Smjestimo korupciju u muzej“. 
Uljarević ih tužila za povredu časti i ugleda
Portal AnalitikaIzvor

– Predali smo krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu, zajedno sa pratećom dokumentacijom, protiv navedenih lica, a u skladu sa Krivičnim zakonikom Crne Gore. Iz Vrhovnog državnog tužilaštva nam je potvrđeno da je krivična prijava proslijeđena na postupanje kao nadležnom Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koje sprovodi mjere i radnje u skladu sa zakonom – navedeno je u odgovorima koje je Pobjedi dostavio CGO.

Početkom marta direktorica ZMUC-a Vesna Tašić za naš list je kazala da je crnogorska NVO zloupotrijebila originalni koncept njihove ideje kada su nazvali svoj projekat ,,Smjestimo korupciju u muzej!“ i da će ih tužiti ukoliko bez navođenja izvora iskoriste njihove autorske radove objavljene na sajtu muzejkorupcije.org.

Kako je Tašić tada rekla, „nekome ko se bori protiv plagijata ne priliči da preuzima tuđu ideju“. Iz CGO-a su Pobjedi juče saopštili i da je izvršna direktorica ove NVO Daliborka Uljarević podnijela tužbu za povredu ugleda i časti.

– Tužba je podnijeta Osnovnom sudu u Kotoru kao mjesno nadležnom s obzirom na to da navedena lica imaju, po CGO-u dostupnim podacima, prijavljeno prebivalište u Petrovcu. Nadamo se da će navedena lica biti dostupna crnogorskim organima gonjenja i sudstvu kako bi u zakonskom postupku dokazali svoje javno iznešene tvrdnje. Vjerujemo da ti postupci mogu samo dokazati neutemeljenost njihovih navoda, ogoliti neuspješni pokušaj ucjene i svjesne kampanje s ciljem narušavanja ugleda i čast tužilaca, odnosno CGOa i Daliborke Uljarević – naveli su oni.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika