Društvo

ASK: Neprecizni i netačni podaci o našem radu

Na današnjoj panel diskusiji “Provjera imovinskih kartona i sukob interesa – reforme ili status quo?“,  koju je organizovala NVO Institut alternativa, saopšten je niz nepreciznih i netačnih podataka o radu naše agencije, navodi se u reagovanju Agencije za sprečavanje korupcije (ASK). Reagovanje agencije prenosimo integralno.
ASK: Neprecizni i netačni podaci o našem radu
Izvor

“Netačno je da direktor Agencije za sprječavanje korupcije nije dao saglasnost za pristup podacima na računima bankarskih i drugih finansijskih institucija, već je dao saglasnost za pristup za kompletan period trajanja mandata i to svake godine pojedinačno, kao i generalnu saglasnost do isteka mandata.

 

Takođe, netačni su i navodi da predsjednik Vlade Crne Gore nije dao saglasnost za pristup bankovnim računima za 2017 godinu. Neprecizne su i tvrdnje o broju dostupnih imovinskih kartona ministara u Vladi Crne Gore, jer je rok za podnošenje redovnih godišnjih izvještaja o prihodima i imovini bio 31. mart, pa Institut Alternativa nije ni mogao imati tačne podatke o broju podnešenih izvještaja i broju saglasnosti za pristup bankovnim računima. U toku je obrada pristiglih izvještaja, nakon čega će Agencija obavijestiti javnost sa tačnim i preciznim podacima.

 

Što se tiče navoda da Agencija nije transparentna, da ima neujednačen pristup prema obveznicima i da samo mali broj građana smatra da Agencija radi onako kako bi trebalo, podsjećamo da je Agencija u decembru 2017. godine, dakle u vremenskom periodu nakon istraživanja koje navodi Institut alternativa, provjerila efekte svog rada kroz rezultate istraživanja javnog mnjenja koje je na terenu sprovela agencia DAMAR Plus.

 

Rezultatri istraživanja su pokazali porast povjerenja građana u rad Agencije u borbi protiv korupcije, imajući u vidu da je u 2017. povjerenje imalo 68.4% ispitanjika,  u odnosu na 65,4% ispitanika u 2016.

 

Takođe, na pitanje kome bi se obratili, odnosno u koga bi imali najviše povjerenja u slučaju da se odluče da prijave korupciju, najviše ispitanka je odgovorilo da bi se obratili upravo Agenciji. U 2017. godini 69% građana smatra da je Agencija dala doprinos u borbi protiv korupcije.

 

Kada su u pitanju ostali navodi koji se odnose na sprovođenje mandata Agencije u oblasti provjere prihoda i imovine javnih funkcionera, Agencija ističe da je u svim predmetima postupala isključivo u okviru zakonom definisanih ovlašćenja i da je postigla konkretne i mjerljive rezultate.

 

Agencija će se, zbog niza netačnosti i nepreciznosti, u odnosu na analizu NVO Institut Alternativa, detaljnijim saopštenjem oglasiti narednih dana”.

Portal Analitika