Društvo

Oštrije kazne za počinioce teških krivičnih djela

Predstavnici nevladinog sektora poručili su sa današnjeg protesta ispred zgrade MUP-a u Podgorici da su potrebne oštrije kazne za počinioce teških krivičnih djela pokušaja ubistva, ubistva i postavljanja i aktiviranja eksplozivnih naprava.
Oštrije kazne za počinioce teških krivičnih djela
Portal AnalitikaIzvor

Direktor NVO 4Life  Saša Mijović ocijenio je da blaga kaznena politika ohrabruje ljude koji se bave kriminalom jer su mu, kako je rekao, poznati primjeri počinilaca težih krivičnih djela koji su za njih isuđeni na svega nekoliko mjeseci.

 

„Treba amandmanski djelovati da se kazne povećaju. Za pokušaj ubistva, ubistvo, za detonacije na javnim mjestu treba propisati maksimalne kazne“, naveo je Mijović.

 

Izvršna direktorica Crnogorskog ženskog lobija Aida Petrović podsjetila je da nema dana kad se ne desi bombaški napad ili ubistvo.

„Vrijeme je da se zapitamo kaoje su posljedice ovoga i što nam djeca odrastaju u ovakvom ambijentu. Nije dovoljno da par policijskih čelnika podnesu ostavke. Previše je oružja na našim ulicama. Treba oštrije sankcionisati ljudi koji posjeduju i koriste oružje“, smatra Petrović.  

 

Direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević naglasila je da je bezbjednost građana izuzetno ugrožena.

 

„Nije se adekvatno reagovalo u nedavnom slučaju dvostrukog ubistva u centru grada, kad je pala i četvrta nevina žrtva u obračunima kriminalnih grupa. Sudstvo, tužilaštvo i policija svojim kaznama i neotkrivanjem djeluju da se kriminalci osjećaju lagodno i komotno. Očekujemo pravovremenu reakciju u smislu hapšenja i sankcionisanja počinilaca i nalogodavaca teških krivičnih djela, kao i njihovih podstrekača kako bi se poslala jasna poruka“, istakla je Raičević.

 

Izvršni direktor ADP ZID Igor Milošević je kazao da se građani nakon dešavanja u nekoliko proterklih dana, ne mogu osjećati bezbjedno i sigurno. On je za subotu najavio sličan protestni skup.  

Portal Analitika