Društvo

Uskoro počinje sa radom novi saziv Lokalnog dječjeg parlamenta Podgorice

„Postojanje i kvalitetan rad lokalnog dječjeg parlamenta, kojeg čine predstavnici osnovnih i srednjih škola, je izuzetno važno jer je njegova svrha osnaživanje i podsticanje dječjeg ativizma radi demokratizacije lokalne zajednice, monitoringa stanja prava djeteta, unapređenja kvaliteta života djece i mladih kroz participativan pristup u rješavanju brojnih izazova”, saopštio je zamjenik gradonačelnika Boris Mugoša na sastanku sa Rajkom Cicom Perović, direktoricom Centra za prava djeteta Crne Gore i Jelenom Glušćević, program menadžerkom, povodom konstituisanja novog saziva Lokalnog dječjeg parlamenta u Podgorici.
Uskoro počinje sa radom novi saziv Lokalnog dječjeg parlamenta Podgorice
pg biroIzvor

Mugoša je takođe istakao da je prvi lokalni dječji parlamet upravo formiran u Podgorici 2008. godine i to u partnerstvu Centra za prava djeteta Crne Gore, Glavnog grada, Podgorica i kancelarije Save the Children UK, da bi se kasnije taj model primijenio i na druge opštine u Crnoj Gori.

„Procesi ustanovaljavanja dječijih parlamenata, kako u školama, tako i u lokalnim zajednicama, javljaju se kao posljedica emancipacije djeteta i projektovanog zakonksog cilja, što bi trebalo da omogući slobodan razvoj ličnosti radi kreativnog učešća u procesu donošenja odluka. Prema tome, cilj nije samo ostvarivanje prava u procesu obrazovanja i oslobađanje kreativnosti učenika radi sopstvene koristi, već mnogo šire“, istakla je direktorica Perović.

Centar za prava djeteta Crne Gore, u okviru projekta „Participacija mladih u procesima planiranja i odlučivanja“ radi na osnivanju i osnaživanju tri lokalna dječja parlamenta, u Podgorici, Baru i Mojkovcu.

Sastanak je bio prilika i da se razmijene mišljenja o zajedničkim projektima Glavnog grada i Centra za prava djeteta Crne Gore, gdje je zajednički konstatovano da se svi veoma uspješno realizuju. U pitanju su Centar za podršku djeci i porodici, koji je sa radom počeo u januaru 2016. godine i do sada je programima podrške obuhvatio oko 170 djece i preko 100 roditelja. Servis Stanovanje uz podršku, koji je namijenjen djeci/mladima bez roditeljskog staranja po izlasku   iz doma „Mladost“ iz Bijele, je aktivnost koja se realizuje posredstvom gradskog Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje, u partnerskom odnosu sa JU Centar za socijalni rad i NVO Centar za prava djeteta. Do sada kroz ovaj servis podršku je dobilo preko 10  korisnika. Takođe, projektom  podrške klubu hranitelja i djece iz hraniteljskih porodica je u posljednje tri godine obuhvaćeno 57 hranitelja i 63 djece.

Portal Analitika