Politika

Interesi velikih sila prijete da ugroze stabilnost regiona

Vjekovno preplitanje interesa velikih sila na Balkanu, koje je posljednih godina sve izraženije, prijeti da ugrozi stabilnost cijelog regiona. Antidržavno djelovanje domaćih retrogradnih snaga, pod okriljem spoljnih ekonomskih i drugih uticaja, sprimjesama poplave lažnih i neetičkih medijskih sadržaja, postalo je prepoznatljivo na cijelom Balkanu, uz jasno uočljiv potpis takvih destruktivnih ideologa", rekao je predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović.
Interesi velikih sila prijete da ugroze stabilnost regiona
Izvor

On je otvorio je danas u Podgorici Konferenciju „U susret Samitu EU - Zapadni Balkan“, koju organizuje DPS zajedno sa Partijom evropskih socijalista (PES). Zajedno sa predsjednikom Đukanovićem, Konferenciju je otvorio Sergej Stanišev, predsjednik PES-a.  

Otvarajući konferenciju Đukanović je kazao da nije ni pomislio da će ih dočekati u ulozi kandidata za predsjednika na zborima koji se održavaju 15. aprila. "Ali vi dobro znate da onaj ko se bavi politikom, posebno tako dugo kao što se ja bavim, uvijek mora računati i na nepredvidive okolnosti. Tako da mi ovaj susret sa vama u zenitu kampanje dođe kao pravo osvježenje", poručio je on.

Đukanović je dodao da je Integracija u Evropsku unijuzajednički strateški cilj, koji je isto tako važan i za Evropsku uniju i sve njene članice. "Ovaj naš skup je utoliko značajniji jer se održava u vremenu kad je ova tema visoko na agendi evropske administracije i u fokusu evropske javnosti. Nije moglo biti ni boljeg tajminga ni značajnije teme za nas sa Balkana. Ohrabruje nas razumijevanje i podrška od strane rukovodstva PES i sestrinskih evropskih partija, koja je evidentna tokom cijelog procesa", rekao je on.

Navodeći da je Evropska komisija  prije dva mjeseca objavilat srategiju koja daje politički okvir usmjerenja daljeg pristupa proširenju na Zapadni Balkan, on je dodao da je posebno je podsticajna činjenica da je potvrđen pristup individualnog napretkana evropskom putu, koji se temelji na pojedinačnim zaslugama i zavisi od konkretnih rezultata svake države. "Dodatno, šest vodećih inicijativa odnosno posebnih mjera koje će EU preduzeti u narednim godinama pomoći će nam u jačanju vladavine prava, u saradnji u oblastimabezbjednosti i migracija, širenju energetske unije na Zapadni Balkan, smanjenju troškova rominga i uvođenju širokopojasnog interneta u regiji. Sve su ovo značajni dodatni instrumenti koji nas vode prema cilju i podstiču proces integracija cijelog regiona u Evropsku uniju. Bez toga ne može bititrajne i održive stabilnosti i bezbjednosti na Balkanu, ali ni i u Evropi", rekao je on.

Đukanović je rekao da vjeruje da će na osnovu brižljivo sačinjenih izvještaja u aprilskom paketu proširenja koji će notirati pojedinačne rezultate svih na Balkanu, samit u Sofiji dati ključne političke smjernice za dalje postupanje i razvijanje već objavljenje nove strategije. "To je izuzetno važno, jer potvrda perspektive članstva, znači i veće prisustvo EU u regionu, što je jedan od najsnažnijih motivacionih faktora za naše reformsko djelovanje i napredak. Više Evropske unije na Balkanu automatski znači i brži, snažniji i održiviji proces integracije" kazao je on.

On je dodao da očekuje da Samit u Sofiji naglasi potrebu da se EU snažnije i temeljnije uključi u rješavanje otvorenih pitanja i iznalaženje rješenja kako bismo bez zastoja nastavili putem integracija. "Na nama je, s druge strane, da uporedo radeći na individualnim rezultatima pokušamo iskoristiti sve mehanizme saradnje kako bi politika proširenja ostala ključna zajednička politika Zapadnog Balkana, koja nas sve ujedinjuje i donosi stabilnost i prosperitet.Samo takav pristup može pomoći da se odupremo snažnim spoljnim uticajima kojima je izložen naš region. Nažalost vjekovno preplitanje interesa velikih sila na Balkanu, koje je posljednih godina sve izraženije, prijeti da ugrozi stabilnost cijelog regiona. Antidržavno djelovanje domaćih retrogradnih snaga, pod okriljem spoljnih ekonomskih i drugih uticaja, sprimjesama poplave lažnih i neetičkih medijskih sadržaja, postalo je prepoznatljivo na cijelom Balkanu, uz jasno uočljiv potpis takvih destruktivnih ideologa", naveo je Đukanović.

Đukanović je rekao da će se lično  zalagati sa svoje nove pozicije da u Crnoj Gori nastavimo sa politikom povezivanja i dobrosusjedstva, i sa još tješnjom saradnjom u evropskim integracijama. "Na to nas obavezuje i činjenica da je Crna Gora regionalni lider u tom procesu. Utoliko prije, mi imamo veću odgovornost da pomognemo svojim susjedima da svi zajedno brže napredujemo. Vladavina prava mora biti u fokusu svih nas u region", rekao je on.

Dodao je da je ekonomski razvoj naših zemalja je prirodno u vrhu naših prioriteta, ali i da u tome moraju vidjeti svoj interes i  partneri iz EU. "Cilj nam je da i međusobnom saradnjom pomognemo jedni druge da naše ekonomije ojačaju do te mjere, da danom ulaska u EU možemo zaista reći da smo sposobni jednako dijeliti ne samo prava, nego i obaveze", kazao je on.

 

 

Portal Analitika