Svijet

London premašio Njujork po broju ubistava

Londonska policija istraživala je u protekla dva mjeseca više ubistava nego Njujork, pokazuju statistički podaci. Gradonačelnik je osudio "nasilje" na gradskim ulicama nakon još jednog vikenda krvoprolića.
London premašio Njujork po broju ubistava
N1Izvor

Sedamnaestgodišnja djevojka umrla je pošto su u nju ispaljeni hici iz vatrenog oružja u Totenhanu, sjevernom dijelu Londona, a u južnom dijelu Londona u nedjelju je muškarac zadobio smrtonosne ubode nožem.

"Gradonačelnik je izrazio duboku zabrinutost zbog nasilnih zločina u prijestonici - svaki život izgubljen u nasilnom zločinu je tragedija", rekla je portparolka londonskog gradonačelnika Sadika Kana.

"Naš je grad i dalje je jedan od najsigurnijih u svijetu... ali Sadik Kan želi da bude sigurniji i naporno radi kako bi stao na kraj zlu nasilja".

U februaru je počinjeno 15 ubistava u Londonu, a u Njujorku 14, prema podacima londonske, odnosno njujorške policije.

U martu je taj odnos iznosio 22 ubistva za London i 21 za Njujork.

Prema podacima za januar ipak je više zločina počinjeno u Njujorku, a oba grada imaju populaciju slične veličine, ali britanski političari i policija sve su zabrinutiji porastom broja ubistava vatrenim i ubistava hladnim oružjem.

Prema londonskoj policiji bande se sve više internetom koriste za veličanje nasilja i u roku od nekoliko minuta na društvenim mrežama mogu buknuti svađe između mladih ljudi.

"To se razvija brže, sve je teže smiriti ljude", rekla je Kresida Dik iz londonske policije.

I portparol premijerke Tereze Maj osudio je takav trend i poručio "Nema mjesta za nasilni zločin u našem društvu. Vlada je odlučna da učini sve kako bi se razbio taj krug".

Portal Analitika