Društvo

CGO: Ministarstvo obmanjuje javnost

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ocjenjuje da Ministarstvo kulture obmanjuje javnost tvrdnjama da se u pripremi Predloga zakona o medijima drži preporuka Savjeta Evrope i Evropske komisije.
CGO: Ministarstvo obmanjuje javnost
Portal AnalitikaIzvor

“Upravo pritisak na Radnu grupu za izradu Prijedloga Zakona o medijima da svoj posao završi kroz jedan brz i intenzivan proces, a bez jasne strategije, demantuje navode Ministarstva kulture. Uostalom, ako je onako kako to Ministarstvo kulture javno tvrdi, čemu žurba da se, na uštrb kvaliteta, van očiju javnosti rad na zakonskom tekstu koji nije mijenjan duže od 15 godina sada završi za manje od dva mjeseca, a moguće i prije objavljivanje analize Evropske komisije i Savjeta Evrope?”, navodi se u saopštenju te nevladine organizacije.

Kako je saopšteno, Radnoj grupi je nametnuta obaveza da pripremi Prijedlog Zakona o medijima do 10. aprila 2018. godine, pri čemu je nadležno Ministarstvo kulture u ovaj proces ušlo bez ikakve prethodno pripremljene analize stanja koja bi ukazala na probleme u primjeni važećeg Zakona, bez definisane metodologije rada i bez ponuđenih prijedloga rješenja za unaprijeđenje postojećeg stanja.

“S druge strane, na zahtjev Vlade, EU je kroz zajednički projekat sa Savjetom Evrope finansirala izradu nezavisne sveobuhvatne analize iza koje stoje renomirani međunarodni eksperti.

Ta analiza bi mogla da bude i osnov izrade medijske strategije koju je premijer Duško Marković najavio u svom ekspozeu, a na kojoj ni poslije godinu i po ništa još nije urađeno”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Ministarstvu kulture je poznata činjenica da će ta analiza biti javno predstavljena u prvoj polovini aprila, kao i da ona treba da služi kao uput u kojem pravcu treba ići i kojim principima se treba voditi, kako bi dobili najbolja zakonska rješenja usklađena sa međunarodnim standardima.

Portal Analitika