Kultura

Predstavljanje biblioteke Muzeja grada Perasta

Biblioteka Muzeja grada Perasta, koji djeluje u okviru Opštinske javne ustanove „Muzeji“ Kotor, predstavljena je u Beogradu, na trećem Festivalu humanistike, kulture i umetnosti (fesK) „Pazi šta čitaš“, koji se održavao u Velikoj galeriji ULUS u Knez Mihailovoj od 29. do 31. marta, saopšteno je iz te institucije.
Predstavljanje biblioteke Muzeja grada Perasta
Portal AnalitikaIzvor

Tokom tri dana trajanja festivala predstavilo se 54 izdavača, sa 1000 najvrednijih knjiga. Sastavni dio festivala je izložba starih, rijetkih knjiga muzeja iz Perasta i Udruženja Adligat kao i izložba plakata povodom 70 godina Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda.

Maja Grgurović je, u ime biblioteke Muzeja grada Perasta, 30. marta u Galeriji ULUS, predstavila putem prezentacije muzej, palatu Bujović i bogat bibliotečki fond.

Grgurović je govorila o vrijednim izdanjima koja se nalaze u biblioteci, koja su, kako je nazvala, “portreti Viskovića i Balovića slikani knjigama”. Prezentovana izdanja putem fotografija uz priču bibliotekarke o njima su: dvije knjige Franćeska Viskovića, “Storia di Perasto” i “Meteorologia”, prvo štampano izdanje Gundulićevog “Osmana”, latinično izdanje “Gorskog vijenca”, razna izdanja Biblije, brojni časopisi i rukopisni prepisi Aristotelovih djela. Takođe, bilo je riječi i o Statutu grada Kotora.

Prisutne je u ime Opštine Kotor pozdravila njena potpredsjednica Ljiljana Popović Moškov.

Značaj Festivala je višestruk, kako za promovisanje književnosti, izdavaštva, kulture i umjetnosti, tako i za promociju muzeja u Perastu.

Portal Analitika