Abiznis

Nema smanjenja PDV na polovnu robu i putničke agencije

Nema razloga za smanjenje stope PDV na polovne proizvode, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija, koje je u ovoj godini planiralo izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost.
Nema smanjenja PDV na polovnu robu i putničke agencije
PobjedaIzvor

U programu rada Vlade, koji je usvojen u martu, između ostalog je navedeno da su u planu izmjene zakona o ovom porezu u dijelu koji se odnosi na oporezivanje polovnih proizvoda i putničkih agencija.

- Poseban sistem oporezivanja polovnih proizvoda i putničkih agencija postoji i u evropskom i u crnogorskom zakonodavstvu. Planiranim izmjenama predviđeno je dalje usaglašavanje pojedinih odredbi, ali ne postoje razlozi za smanjenje poreskih stopa na ove vrste proizvoda i usluga– saopštili su iz ministarstva odgovarajući na pitanje da li se razmatra smanjenje stope od 21 odsto.

Oni su objasnili da Direktiva 2006/112 EZ o zajedničkom sistemu propisuje obavezu država članica da uvedu jednu opštu i do dvije niže stope na proizvode i usluge koji su propisani aneksom direktive.

- Polovni proizvodi i usluge putničkih agencija su obuhvaćeni višom stopom, tako da nema ni razloga ni mogućnosti u Crnoj Gori da se oporezuju po nekoj drugoj stopi – kategorični su u ovom resoru.

Na pitanje kako je EU direktivama precizirano oporezivanje putničkih agencija, iz ministarstva su objasnili da je to takođe regulisano Direktivom 2006/112 EZ.

- Direktivom o zajedničkom sistemu PDV-a propisana su posebna pravila na oporezive transakcije koje obavljaju putnički agenti u svoje ime i koriste isporuke proizvoda i usluga od drugih poreskih obveznika u organizaciji putovanja– rekli su iz ministarstva i naglasili da se organizatori putovanja smatraju putničkim agentima.

Navedene odredbe se ne odnose na putničke agente koji djeluju kao posrednici.

- Ako putnički agent transakcije povjerava drugim poreskim obveznicima van granica EU, takve transakcije se smatraju posredovanjem i izuzete su od oporezivanja. Ako su transakcije obavljene dijelom u EU, a dijelom van, moguće je izuzeti samo dio usluga putničkog agenta koji se odnosi na transakcije van EU - objasnili su iz ministarstva.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika