Abiznis

FRANOVIĆ: Iz spora sa radnicima nastojimo da izađemo sa najmanjom štetom

Sa zaposlenima koji su tužili Luku Bar pregovaramo o mirnom rješenju spora, koji bi bio ekonomski održiv za preduzeće, a u svemu bio zasnovan na pozitivnim propisima, saopštio je izvršni direktor barske kompanije Zarija Franović. On smatra da se ostvareni poslovni rezultati u prošloj godini mogu ocijeniti kao odlični, ali da još ima dosta prostora za unapređenje poslovanja boljim korišćenjem kapaciteta i otvaranjem novih poslova kroz privlačenje investitora.
FRANOVIĆ: Iz spora sa radnicima nastojimo da izađemo sa najmanjom štetom
PobjedaIzvor

SPOROVI

- Svaki sudski spor koji se vodi protiv kompanije može ugroziti njeno poslovanje, kao i ugled i poziciju u poslovnom svijetu. Luka Bar sada izuzetno dobro posluje i, ako se držimo mudre, odmjerene i stručne poslovne politike kojom rukovodimo firmom, iz ovog spora kompanija će izaći sa najmanjom mogućom štetom. Naravno, strogo ćemo poštovati i pridržavati se svake odluke sudskih organa– kazao je Franović Pobjedi.

Naveo je da se po osnovu razlike u zaradi protiv kompanije vode dva spora. Jedan vodi 58 radnika Luke Bar, a drugi 37 radnika zavisnog preduzeća Bezbjednosni i lučki poslovi, odnosno 95 od 437 ukupno zaposlenih u matičnoj i zavisnim firmama.

- U prvom predmetu donijeta je prvostepena presuda na koju je uložena žalba Višem sudu, a kojom je zaposlenima dosuđeno ukupno 1,28 miliona eura glavnice i kamata, dok je u drugom predmetu, u kome je prvotužena firma Bezbjednosni i lučki poslovi, a Luka Bar drugotužena, vrijednost spora 670.000 eura – naveo je Franović.

Komentarišući medijske navode da ovi sporovi navodno iznose deset miliona eura, Franović je kazao da bi takvi enormni iznosi mogli doći u obzir samo kada bi svi zaposleni koji su radili u periodu na koji se odnosi tužbeni zahtjev ustali sa tužbom i pri tome uspjeli u parnici.

- Treba podsjetiti da je riječ o jednoj prvostepenoj presudi i da će se o zahtjevu izjasniti i Viši i Vrhovni sud i da se sada sa zaposlenima pregovara o eventualnom mirnom rješenju spora koji bi bio ekonomski održiv za preduzeće, a u svemu bio zasnovan na pozitivnim propisima – izjavio je Franović i dodao da su isti tužioci podnijeli još dvije tužbe po osnovu smjenskog rada i prevoza, sa daleko manjom vrijednošću spora.

Sporovi se, kako je kazao, odnose na period od 1. oktobra 2009. do 1. jula 2013. godine.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika