Region

Božović: Mladima preostalo jedino individualno spašavanje

Sociolog kulture, profesor Ratko Božović izjavio je da mladi odlaze iz zemlje jer ne pristaju na "nacionalšovinistička orgijanja", "besramnu korupciju" i "političke blasfemije". Dodao je da mladi ne vide nadu za boljitak u zemlji i da je odlazak jedino što im je preostalo kao "spas".
Božović: Mladima preostalo jedino individualno spašavanje
Nedeljnik/N1Izvor

"Sve što im je preostalo moglo bi se označiti strategijom individualnog spašavanja. I, preostali, teško će pristati da ostanu u zemlji izrazite stagnacije u kojoj im je priređeno vrijeme bez perspektive, vrijeme dosadnog postojanja", ocijenio je Božović za Nedeljnik.

On kaže da najdrastičnije djeluje odlazak mladih i školovanih kadrova.

"Dio tog užasa anticipirao je Boris Dežulović kad je izjavio da će roditelji biti srećni ako im kćerke sa završenim fakultetima uspiju da rade kao sobarice u evropskim hotelima. Ako je to njihova perspektiva, onda perspektive i nema. Bilo bi nepravedno ne pomenuti da su se mnogima koji su otputovali ostvarili životni i profesionalni snovi. Tu se najčešće radi o odlascima, ali bez povratka", kaže Božović.

Profesor podsjeća da smo povodom Međunarodnog dana mladih, ne tako davno, "saznali kako u Srbiji svaka druga aktivna mlada osoba nema posao, da ih 80 odsto živi s roditeljima, dok ih 70 odsto želi da ode iz zemlje".

Dodaje da je ovo "baruština u koju teško pristižu svježe ideje, užasno je dosadno, i ne sviće tako brzo i normalno".

"Saznajemo, takođe, da svake godine za SAD i Kanadu ispratimo 40 odsto studenata koji završe beogradski Elektrotehnički fakultet. Za njihov aktuelni odlazak razloge treba vidjeti u nemogućnosti da se ovde potvrde kao u stranim zemljama. Ne samo u ekstremnom siromaštvu, ekonomskoj oskudici i neostvarenoj socijalnoj mobilnosti, već i u društvenoj atmosferi u kojoj vladaju haos, nasilje, bezakonje, anahronizam partijske države i neizvjesna perspektiva trebalo bi tražiti razloge za masovne odlaske", navodi Božović.

Prema njegovim riječima, o tome kako se "neobrazovaniji s lakoćom zapošljavaju ako su pristalice ili članovi vladajuće partije, ne bi ni vrijedjelo govoriti da to nije dobilo razmjere neobuzdane stihije, koja se kosi i s pravičnošću i s moralom".

"Na taj način, dovedena su u pitanje elementarna ljudska prava. Na putu do kakve-takve Evrope, bez kreativnog potencijala mladih, slabi su izgledi da se napravi i korak do održivog društva. Srednji sloj je kao pretpostavka za svaku suštinsku promjenu društva odlascima bez povratka trajno urušio svoj potencijal", rekao je profesor Božović.

Foto: N1

Portal Analitika