Svijet

Erdogan: Netanjahu je terorista

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je premijera Izraela Benjamina Netanjahua da je okupator i terorista.
Erdogan: Netanjahu je terorista
Portal AnalitikaIzvor

On je Netanjahua optužio pošto je izraelski premijer odbacio "moralne lekcije" Turske povodom krvavih sukoba na granici pojasa Gaze i Izraela.

"Hej Netanjahu, vi ste okupator i kao okupator ste na tim teritorijama i u isto vrijeme ste terorista", rekao je Erdogan pristalicama u Adani na jugu Turske.

Prema navodima agencija, predsjednik Turske je rekao i da je Izrael "teroristička država". 

"Nije potrebno da kažem svijetu koliko je okrutna vojska Izraela. Možemo vidjeti šta ta teroristička država čini posmatrajući situaciju u Gazi i Jerusalimu", rekao je Erdogan i dodao da je Izrael počinio maskar u Gazi.

Erdogan je najavio da Turci neće zaboraviti šta se čini ugnjetenim Palestincima, ocjenivši da ni izraelskom narodu nije svejedno. 

Netanjahu je ranije napao Erdogana zbog njegovih kritika izraelskog odgovora na masovne proteste Palestinaca na granici s pojasom Gaze. 

"Najmoralnijoj vojsci na svijetu neće držati lekcije neko ko godinama nasumice bombarduje civilno stanovništvo", rekao je Netanjahu i dodao da je to očito način kako se obilježava 1. april u Ankari. 

Erdogan je u subotu u Istanbulu kazao da "oštro osuđuje Vladu Izraela za njen nehumani napad", aludirajući na ubistvo 15 palestinskih demonstranata na granici s pojasom Gaze u petak.

Šef turske države je napao one koji kritikuju njega, ali ne i Izrael. 

"Nisam čuo protivljenje izraelskom masakru u Gazi od onih koji su kritikovali operaciju u Afrinu", rekao je Erdogan, misleći na turske akcije u kurdskoj enklavi na sjeveru Sirije. 

Portal Analitika