Politika

Za bivše poslanike isplaćeno više od pola miliona

– Skupština Crne Gore je za nadoknade predsjednika i potpredsjednika parlamenta, poslanika i savjetnika po prestanku funkcije u prošloj godini izdvojila ukupno 708.750 eura – podaci su koje je Pobjeda dobila iz te institucije.
Za bivše poslanike isplaćeno više od pola miliona
PobjedaIzvor

Za nadoknade poslanika po prestanku funkcije, kako nam je saopšteno, u prošloj godini potrošeno je 539.472 eura, a za nadoknade savjetnika, predsjednika i potpredsjednika parlamenta izdvojeno je 169.278 eura.

KVALIFIKACIJE

Poslanici koji ostvaruju nadoknadu, na osnovu produženja prava na nadoknadu po prestanku funkcije od 8. novembra 2017. godine, su Husnija Šabović, Maida Bešlić i Vuk Roćen iz DPS-a, zatim Velizar Kaluđerović iz Demokrata, kao i Radojica Živković iz Demokratskog fronta.

Članom 36 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru utvrđeno je da lice iz člana 22 stav 1 iz grupe poslova A, B i C Zakona, koje je profesionalno obavljalo funkciju, ima pravo da nakon prestanka funkcije jednu godinu prima nadoknadu u visini zarade koju je primao u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije, uz odgovarajuće usklađivanje.

Zavisno od nivoa kvalifikacije obrazovanja, složenosti poslova, odgovornosti i drugih elemenata bitnih za vrednovanje određenog posla, pojedina zvanja u javnom sektoru raspoređuju se u grupe poslova.

U Grupu poslova A spadaju predsjednici Crne Gore, Skupštine, Vlade, Vrhovnog i Ustavnog suda.

Grupa poslova B obuhvata vrhovnog državnog tužioca, predsjednika Senata DRI, potpredsjednike Skupštine i Vlade, zamjenike predsjednika Vrhovnog i Ustavnog suda, poslanike, ministre, sudije Vrhovnog i Ustavnog suda, državne tužioce u VDT-u, glavnog specijalnog tužioca, predsjednika Sudskog savjeta, članove Senata DRI, zaštitnika ljudskih prava i sloboda, direktore ANB i ASK, predsjednike Upravnog i Apelacionog suda, zamjenika VDT-a, specijalnog državnog tužioca, sudije u Višem sudu koji postupaju u predmetima organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, terorizma i ratnih zločina.

U ovu grupu spadaju i zamjenik zaštitnika ljudskih prava i sloboda, generalni sekretar predsjednika Crne Gore, generalni sekretari Skupštine i Vlade, kao i Ustavnog suda, zatim zaštitnik imovinsko-pravnih interesa, glavni revizor, glavni savjetnik predsjednika Vlade, predsjednik Državne izborne komisije, sudije Apelacionog i Upravnog suda, predsjednik Višeg suda, rukovodilac Višeg državnog tužilaštva, predsjednik Privrednog suda, zamjenici generalnih sekretara Skupštine i Vlade, kao i Ustavnog suda, kao i državni sekretar.

Tu spadaju i zamjenik Zaštitnika imovinskopravnih interesa, zamjenik glavnog revizora, šefovi kabineta predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade, kao i Vrhovnog i Ustavnog suda, zatim sudije Privrednog suda i Višeg suda, državni tužilac u VDT-u, predsjednik Osnovnog suda, rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva, predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, te savjetnici predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade, sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost, sekretari Državne izborne komisije, Sekretarijata za zakonodavstvo, predsjednici Komisije za žalbe, kao i Višeg suda za prekršaje.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika