Kultura

The Alienist: Zbrzavanje demona u klimavom finišu sezone

Važnije od toga da li će druga sezona biti snimljena jeste pitanje da li iko od gledalaca želi da vidi nastavak u rukama iste autorske ekipe.
The Alienist: Zbrzavanje demona u klimavom finišu sezone
PobjedaIzvor

Dijete je spašeno. Ubica je zaustavljen. Korumpirani policajac dobio je što je zaslužio. Nakon niza katastrofalnih smrti i teških preispitivanja glavnih likova, finale prve sezone serije „The Alienist“ krunisano je koliko-toliko srećnim krajem. Doktor Laslo Krajzler, Džon Mur i Sara obilježili su zatvaranje slučaja večerom i zdravicom. Laslo je uspio, makar nakratko, da se pomiri sa sopstvenim demonima. Džon je konačno priznao Sari da je zaljubljen, a njegova voljena približila se unapređenju. Ukratko, svi osim korumpiranog policajca i serijskog ubice ostvarili su neku vrstu uspjeha.

Međutim, nemoguće je osjećati da je sezona uspješno završena kada je kanibal odnio u grob razloge zbog kojih je ubijao. Izgubljen je Krajzlerov, Sarin, Džonov i naš toliko željeni ključ za razumijevanje izopačenih umova.

Očevi i djeca

Prije nego što se Laslo priključio ostatku tima u potrazi za ubicom uspio je da se izmiri sa Sarom. Nakon što su razmijenili traume iz djetinjstva uz topli čaj, sve je ponovo bilo u redu. Samo što nije. Ništa u ovom zbrzanom suočavanju sa demonima nije bilo kako treba.

Krajzlerova ispovijest nije iznenadila. Pretpostavljali smo da je imao poremećenog oca koji ga je ponekad grlio, a nekad mu lomio ruke bez razloga. Prava novost bilo je Sarino priznanje. Nakon što se njen otac ranio pokušavajući da izvrši samoubistvo, ćerka mu je pomogla da završi posao. Povukli su obarač zajedno.

Ovakav momenat mora da vas natjera da osjetite jezu. Nažalost, taj osjećaj traje svega nekoliko sekundi. Pisci ga ubijaju ubrzavanjem akcije smatrajući da će nam biti zanimljivije da gledamo Krajzlera kako se deset minuta klacka u kočiji nego Saru kako priča o događaju koji omogućava da shvatimo njene želje i strahove.

Preobražaj pijanca

Glavni likovi razvijali su se prilično usporeno kroz deset epizoda, a najveći preobražaj doživio je Džon Mur. U trenutku dok trči i uzima povrijeđenog Džozefa u naručje prvi put vidimo da brine o nekome više nego o sebi. U operi, Džonukršta put sa bivšim suparnikom koji mu je oteo ženu, ali ostaje miran. Ne tako davno, taj isti čovjek bi poslije istog susreta završio pijan u kupleraju. Iako je Džon na početku djelovao nezanimljivo, na kraju je zamalo ukrao finale.

Jedini konstantno zanimljiv lik je Sara Hauard koja postaje sve upečatljivija kako vrijeme odmiče. Toliko snažna, da je u finalu imala hrabrosti da povuče obarač koji nije smio da pritisne nijedan od njenih zaštitnika.

Nažalost, iako je imao najviše potencijala, Krajzler je okončao sezonu kao najbleđi lik. Danijel Brol izvukao je maksimum iz Lasla, ali njegov lik nije imao šanse pored Džona i Sare. Doktor nije dotakao nikoga ni kada je zagrlio leš ubice, očajan zbog toga što ga nikad neće razumjeti, ni kada je bijednim pokušajem metode Vila Grahama iz mnogo bolje serije „Hannibal“pokušao da rekreira događaje na mjestu zločina.

Neophodni kliše

Finalna scena koja prikazuje Laslovu posjetu ocu u sanatorijumu bila je klišezirana, ali potrebna. Potjera za ubicom jeste razočarala Lasla, ali lov na istinu mora da bude nastavljen.Nijedan od glavnih aktera nije stradao, a Kaleb Kar, pisac istoimenog romana po kom je rađena serija, napisao je nastavak „The Angel of Darkness“.Izvršna producentkinja serije Rozali Svedlin rekla je za Indivajer da postoji mogućnost da se još družimo sa Krajzlerom, Sarom i Džonom.

Važnije od toga da li će druga sezona bitisnimljena jeste pitanje da li iko od nas želi da vidi nastavak u rukama iste autorske ekipe. Ne znamo za vas, ali ako se mi vratimo ovoj seriji to će biti isključivo zbog uživanja u raskošnim kostimima Sare Hauard i brzinske provjere Džona Mura. Želimo da znamo da li je konačno usvojio Džozefa!

B. M.

FOTO: indiewire.com
 

Portal Analitika