Društvo

Lajović okrivljen da je radio protiv interesa crkve

Crnogorska pravoslavna crkva isključila je iz klira sveštenika Lava Lajovića, a odluku je donio Crkveno-duhovni sud Cetinjske arhiepiskopije.
Lajović okrivljen da je radio protiv interesa crkve
PobjedaIzvor

- Na osnovu Ustava Crnogorske pravoslavne crkve, član 58 stav 2, Apostolskoga pravila 55, saglasno Apostolskim pravilima 31 i 39, saglasno pravilu Svetoga četvrtoga Vaseljenskoga sabora 8 i pravilu Svetoga šestoga Vaseljenskoga sabora 34, Crkveno-duhovni sud Cetinjske arhiepiskopije na Cetinju, trajno je stavio pod zabranu svještenodejstva i isključio iz klira Crnogorske pravoslavne crkve svještenika Lava Lajovića iz Podgorice. Jer je, i poslije opomene i ukora nadležnoga arhijereja, nastavio rad koji je u protivnosti sa svetim kanonima, crkvenim pravilima i Ustavom Crnogorske pravoslavne crkve. Davao je sebi prava koja mu ne pripadaju, samovoljno se ponašao i dovodio u zabludu vjerni narod. Vrijeđao je arhijereja, klir i vjernike, pravio spleteke i pokušavao da dovede do podjele među vjernicima i okrene ih protiv viših crkvenih vlasti – piše u saopštenju CPC.

Lajović je, prema saznanjima Pobjede, raščinjen još prošle sedmice. On je juče na svom profilu na Fejsbuku napisao da se neće oglašavati povodom odluke crkvenog suda CPC dok traje Vaskršnji post i dok ne dobije pisanu potvrdu o zabrani svještenodejstva i isključenju.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika