Društvo

Liječenje o trošku države

Predsjednik Vlade Duško Marković i ministar zdravlja Kenan Hrapović otvorili su juče u podgoričkom kvartu Zabjelo prvu specijalizovanu medicinsku ustanovu u Crnoj Gori koja će se baviti problemima autizma, razvojnih prepreka kod djece i dječjom psihijatrijom.
Liječenje o trošku države
PobjedaIzvor

Ustanova nosi ime po dječaku Ognjenu Rakočeviću, koji je tragično stradao u proljeće 2016. godine, nakon što se tokom noći iskrao iz kuće i utopio u Morači. Njegovo tijelo pronađeno je 11 dana kasnije na ušću ove rijeke u Skadarsko jezero. Bila je to najveća dobrovoljna potraga ikada organizovana u našoj zemlji.

PODRŠKA

Otvarajući Centar, premijer je poručio da rezultate zadatih obaveza od menadžmenta i Ministarstva zdravlja očekuje u kratkom roku.

- Do sada su djeca sa poremećajima iz spektra autističnih oboljenja, kojima se u Crnoj Gori nije mogla pružiti adekvatna medicinska njega, upućivana u zdravstvene centre u okruženju što je bez obzira na određenu potporu Fonda za zdravstveno osiguranje i državnog budžeta, značajno opterećivalo crnogorske porodice. Od sada potrebe za dodatnim plaćanjem za liječenje ovih oboljenja iz džepa pacijenata i njihovih porodica, neće biti. To je sada briga Vlade i Ministarstva zdravlja– poručio je Marković.

On je naglasio da ne žele da ijedno dijete izgubi dan svog djetinjstva tražeći adekvatnu dijagnostiku, odnosno zdravstvenu ustanovu.

- Država treba da bude šira porodica i zajednička kuća našim najmlađima, istovremeno omogućavajući da njihovi roditelji budu oslonjeni na institucije sistema – kazao je Marković.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika