Zanimljivosti

Autoportret slavnog slikara ruši rekorde

Slika Pabla Pikasa, jedan od rijetkih autoportreta španskog umjetnika u vrijeme kad se plašio da bude deportovan tokom Drugog svjetskog rata, naći će se uskoro na aukcijskoj prodaji u Njujorku, saopštila je kuća "Kristi" koja procjenjuje bi pomenuto djelo moglo da bude prodato za oko 70 miliona dolara!
Autoportret slavnog slikara ruši rekorde
Portal AnalitikaIzvor

Slika "Mornar", ulje na platnu veličine 130 sa 81 centimetar, prikazuje muškarca s tužnim pogledom u mornarskoj majici kako sjedi na stolici. 

Djelo će biti izloženo do 3. aprila u Hongkongu, potom će biti predstavljeno u Londonu i u Njujorku gdje će 15. maja biti ponuđeno na prodaju. 

Pikaso je naslikao djelo 1943. godine dok je živio u okupiranom Parizu. Španski slikar se plašio da ga uhapse pripadnici Gestapa i odvedu u koncentracioni logor. 

Pablo Pikaso (1881-1973) bio je svestrani umjetnik - slikar, vajar, crtač i grafičar, jedan od najvećih u 20. vijeku, koji je proveo polovinu svog života u Francuskoj. Pikaso je uz Žorža Braka, jedan od osnivača likovnog pravca - kubizam. 

Smatra se jednim od najplodnijih slikara svih vremena. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, napravio je oko 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 500 skulptura.

Foto: Getty Images

pikasoap
Portal Analitika