Skupština Džudo saveza bila nelegitimna

Predstavnici 24 džudo kluba saopštili su da je Skupština Džudo saveza, održana u subotu u Bijelom Polju, bila nelegitimna i da su njene odluke ništavne.
Skupština Džudo saveza bila nelegitimna
MinaIzvor

Navodi se da je apsurdno da je predsjednika podržalo 11 od ukupno 36 klubova registrovanih u Ministarstvu sporta.

Saopšteno je da Savez radi bez Statuta, koji je više puta Ministarstvo sporta odbilo da prihvati, sa Upravnim odborom (UO), koji funkcioniše u okrnjenom sastavu.

Predstavnici klubova saopštili su da je UO napustio nekadašnji ministar zdravlja Budimir Šegrt, a da članovi tog tijela odavno nijesu 
Dragan Pejanović, Jonuz Mujović i Dragan Blagojević.

Oni su pozvali Ministarstvo sporta da pomogne u rješavanju problema i stvaranju zakonskih okvira za noralno funkcionisanje saveza.

Predstavnici 24 kluba predstavili su platformu za prevazilaženje krize u crnogorskom džudou, koju su prezentovali treneri Akademika Dragan Šćepanović, Straševine Jelena Šutović, kluba Arso Milić - Zdravko Milić, Ibra Omer Nurković i najtrofejniji aktivni džudista Srđan Mrvaljević.

Platformu su, prema najavi na konferenciji potpisali i klubovi: Milenijum, Nenad Sinanović, Stara Varoš, Tivat, Mladost, Miloš Stanković, Džudo džin, Kodokan, Bar 2016, Budućnost, Favorit, Proleter Podgorica, Ostroška Gora, Borac, Kodocan - Berane, Jedinstvo Podgorica, Zeta, Koga, Gorica i Jedinstvo Bijelo Polje.

Ovlašćeni predstavnik džudo klubova, Omer Nurković kazao je da su platformu napravili najbolji i najbolje organizovani džudo klubovi u Crnoj Gori, iz čijih se redova regrutuju svi reprezentativci.

"To najbolje govori o ozbiljnosti platforme. Nju su ovjerili i podržali 24 kluba registrovanih u Ministarstvu sporta. Kriza traje godinama, a problem se nagomilavaju. Klubovi su podijeljeni na punopravne i pridružene, na one koji rade i imaju reprezentativce ali ne i pravo glasa, odnosno na one koji ne rade i ugašeni su, ali učestvuju na nelegitimnim Skupštinama. Problemi su posljedica lošeg upravljanja rukovodstva DŽSCG", kazao je Nurković na konferenciji za novinare.

On je poručio da čelnici Saveza treba da se povuku i napuste pozicije.

Mrvaljević je kazao da je glavni problem Statut DŽSCG koji nije važeći i nema jasne kriterijume.

"Kao takav ostavlja prostor za manipulacije. On nije usklađen za Zakonom o sportu i nije dobio pozitivno mišljenje Ministarstva sporta.
Taj vladin resor naložio je DŽSCG da promijeni statut još 4. oktobra prošle godine u roku od sedam dana. To do danas nije urađeno", kazao je Mrvaljević.

On je naglasio da je DŽSCG podijelio klubove na punopravne i pridružene članove, ali bez kriterijuma kako se dobija ili gubi taj status.

"Zanimljivo je to da o tome ne odlučuje Skupština, već UO. To ostavlja prostor za manipulaciju. Hoćemo da se poštuje Zakon, da se radi po statutu koji je po svim kriterijuma Ministarstva sporta", rekao je Mrvaljević.

On je apelovao na Ministarstvo sporta da reaguje i pomogne im na rješavanju krize.

"Razumijem da neće da se miješaju u unutrašnja pitanja saveza, ali ih molim da nam omoguće da radimo po Zakonu", kazao je Mrvaljević.

Zdravko Milić, trener podgoričkog kluba Arso Milić, kazao je da je nedavno od Ministarstva sporta zatražio da mu pošalje bilo koje validno rješenje od 2010. godine, navodeći da takvo ne postoji i da su sva oborena na sudu.

Trener nikšićke Straševine, Jelena Šutović kazala je da je brojnim zloupotrebama aktuelnog rukovodstva džudo doveden u veliku rezultatsku krizu. 

"Znamo da je aktuelno rukovodstvo prethodnog vikenda u Bijelom Polju održalo Skupštinu i zanima me kako je usvojen finasijski izvještaj i ko je i prema kojem kriterijumu dobijao stipendije. To je samo jedna u nizu brojnih nepravilnosti i mi iz crnogorskih klubova u kojima je 100 odsto crnogorske reprezentacije insistiramo na vanrednoj Izbornoj Skupštini Džudo saveza, na kojoj će pravo glasa imati svih 36 prema Zakonu registrovanih klubova", kazala je Šutović. 

Ona je naglasila da u obavještenju Misnistarstva sporta Džudo savezu stoji dasvi klubovi imaju pravo da biraju i budu birani i da Savez mora promijeniti Statut. 

"Kako to nije urađeno u zakonskom roku od sedam dana, mi nijesmo prisustvovali nelegitimnoj Skupštini u Bijelom Polju, i vidjećemo iz izvještaja koji klubovi jesu", kazala je Šutović.

Potpisnici Platforme optužili su aktuelno rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Saveza Dragomirom Bečanovićem na brojne zloupotrebe i korišćenje oko 400 hiljada EUR za razvoj džudoa na načine kojima ucjenjuje klubove i njihove takmičare. 

Portal Analitika