Region

Haradinaj smijenio ministra policije i šefa tajne službe

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, kako je bilo najavljeno, smijenio je danas ministra unutrašnjih poslova i šefa tajne službe poslije hapšenja i protjerivanja šestorice turskih državljana povezanih, kako se tvrdi, sa pokretom Fatulaha Gulena, javljaju prištinski mediji.
Haradinaj smijenio ministra policije i šefa tajne službe
Tanjug/Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju vlade se navodi da je operacija hapšenja i deportovanja šestorice turskih državljana izvedena bez dozvole premijera Ramuša Haradinaja.

 

"Na osnovu ustavnih nadležnosti, kao premijer Republike Kosovo, zatražio sam odmah smjenu direktora Kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija i ostavku ministra unutrašnjih poslova Flamura Sefaja ", navodi se u saopštenju kosovske vlade.

 

Haradinaj je, naime, u prvom reagovanju na hapšenje šestorice turskih državljana i njihovo protjerivanje u Tursku, juče rekao da ga o toj akciji nije obavijestila nijedna prištinska institucija.

 

Odluka o smjeni ministra unutrašnjih poslova Flamura Sefaja i šef kosovske tajne službe Dritona Gašija donijeta je sinoć na hitno sazvanom sastanku kojem su, osim Haradinaja, prisustvovali predsjednik Kosova Hašim Tači i ministar spoljnh poslova Bedžet Pacoli.

 

Pacolijeva Alijansa za novo Kosovo ne prihvata odluku o smjeni Sefaja i zatražila je od Haradinaja razjašnjenje. Haradinaj je, međutim, odbio zahtjev Pecolija da preinači odluku o smjeni Sefaja.

 

Smjenu ministra Sefaja tražila je i Srpska lista kao uslov za formiranje Zajednice srpskih opština, a nakon hapšenja šefa vladine kancelarije Marka Ðurića u ponedjeljak u Kosovskoj Mitrovici.

 

Portal Ekspress, pozivajući se na svoje izvore u Pecolijevoj stranci, piše da je Haradinaj smijenio ministra Šefaja po zahtjevu Srpske liste, koju je, kako se navodi, predvodio zamjenik ministra kosovske policije u ostavci Milan Radojević.

 

Iako je odluku o smjeni dvojice funkcionera potpisao Haradinaj sa obrazloženjem da je to zbog oduzimanja boravišnih dozvola turskim državljanima i njihovoj deportaciji u Tursku, u Alijansi za novo Kosovo u to, kako se navodi, ne vjeruju.

 

Jučerašnje hapšenje i deportacija šetorice turskih državljana izazvalo je žestoka reagovanja predstavnika privremenih institucija, ali i opozicije.

 

Predstavnici privremenih institucija među kojima su Hašim Tači, Kadri Veselji i Haradinaj nisu bili ni informisani o toj akciji, koju je, prema pisanju turske državne agencije Anadolija, izvela turska tajna služba, a prema tvrdnji prištinskih medija akciju su sproveli kosovska obavještajna agencija i kosovska policija..

 

Šef opozicione parlamentarne grupe pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca je rekao da je hapšenjem i protjerivanjem turskih građana, došlo je do kolapsa svih institucija u Prištini.

 

"To je presedan da se desi u jednoj evropskoj zemlji. Ovdje smo videli kolaps svih državnih segmenata. Tri najvažnije političke figure su izašle i rekle da o tom hapšenju nisu bile obavještene", rekao je Konjufca za Kosovapress.

 

On je upozorio da su tim činom pogažena ljudska prava i evropske konvencije.

 

"U svakoj evropskoj državi u kojoj bi se desilo ovako nešto, pala bi vlada" rekao je Konjufca.

 

Ukazao je da će šestorica deportovanih u Tursku biti progonjeni samo zbog, kako je naveo, svojih uvjerenja i ni zbog čega drugog.

 

"Premijer izlazi i kaže da nije znao ništa o tome, parlament osuđuje taj čin, i svi žele da budu amnestirani," izjavio je Konjufca.

Portal Analitika