Region

Uskoro porez na "stan na dan"

Vlasnici stanova koji u Srbiji svoje nekretnine izdaju turistima po principu "stan na dan", uskoro neće moći više da rade na crno, piše Politika.
Uskoro porez na "stan na dan"
Politika, N1Izvor

Kako je izjavila pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo, resorno ministarstvo je iniciralo nacionalni projekat koji bi trebalo da reguliše tu oblast, a u koji će biti uključeno više ministarstava, Poreska uprava i druge institucije.

"Elektronski sistem za prijavu i odjavu turista, e-Turista, je jedinstveni onlajn sistem koji omogućava dnevni uvid u stanje turističkog prometa, ažuriranu bazu podataka o smještajnim objektima i pružaocima usluga smještaja. Trebalo bi da omogući i bolju kontrolu naplate boravišne takse u cilju ostvarivanja većih prihoda u sektoru turizma, ali i dovede do smanjenja sive ekonomije", kazala je Pindžo.

Ona očekuje da se taj posao završi za dvije godine, jer je potrebno mijenjati i zakonski okvir, ali i još niz aktivnosti koje bi promovisale tu kampanju.

Kako piše Politika, ima građana koji iznajmljuju stanove da bi ih izdavali turistima, ali to ne prijavljuju lokalnoj samoupravi i ne plaćaju porez, nego sklapaju ugovore o izdavanju stana uz minimalne nadoknade.

Portal Analitika