Košarka

Kako se kalio pravi tim

Sveukupan utisak o sezoni Mornara u Evropi ne može pomutiti ubjedljiv poraz od Groningena u srijedu 101:74, u revanšu četvrtfinala FIBA Evropa kupa. Barani su prvi put ove sezone nastupali u eliminacionoj fazi nekog kontinentalnog takmičenja. 
Kako se kalio pravi tim
ArenaIzvor

Ukupno, od sredine oktobra do kraja marta, ostvaren je skor od devet pobjeda i sedam poraza.

Pogotovo na svom terenu, tim Mihaila Pavićevića pružao je odlične, sve bolje partije. Stekao se utisak da su stečeno iskustvo i prilika za brušenje forme bili bitniji od nagomilanog umora zbog teških putovanja. - Kroz evropske mečeve smo sazrijevali, rasli kao tim i zato smo izuzetno zadovoljni ovom sezonom. Nema mnogo vremena da se osvrćemo, jer nas očekuje meč sezone sa Crvenom zvezdom u ponedjeljak . Zbog duela sa Zvezdom na kraju nam je falilo malo svježine za meč sa Groningenom - rekao je Brendis Ros, bek Mornara.

Ekipa je postizala 75,4 poena, 13 asistencija i čak 39,5 skokova po meču u ovih 16 evropskih utakmica. Ostvarila je treći skakački skor u takmičenju. Upravo je to izostalo protiv Groningena - centri su ukupno postigli svega dva poena, tim imao skoro duplo manje skokova od rivala. Izostanak povrijeđenog Uroša Lukovića bio je očigledan. Luković je kao statistički najkorisniji igrač završio sezonu Mornara sa 9,7 poena, 8,3 skoka i 2,3 blokade po utakmici, ukupno 14,9 indeksnih poena po meču.

Prvi strijelac bio je Derek Nidam sa 17,2 poena po utakmici, ispred Nemanje Vranješa sa 11,9 poena po meču. Brendis Ros je bio prvi asistent sa 2,7 asistencija po utakmici. - Trebalo nam je vremena da se uigramo, a u jednom momentu, početkom zime, postali smo pravi tim. To je kvalitet koji ulažemo u finiš sezone, a nadamo se jednom trofeju - kazao je Ros. Sa ovim evropskim iskustvom, Mornar će biti ozbiljan izazov za Budućnost Voli u raspletu domaćeg šampionata. U istorijskoj sezoni, ono što Baranima jedino nedostaje je prvi trofej u klupskim vitrinama.

Čeka se još Luković

U trećoj četvrtini meča sa Groningenom, prilikom jedinog naleta Mornara kada su Barani prijetili da deficit spuste na jednocifren, lakše se povrijedio centar Radoje Vujošević. U jednom žestokom duelu sa iskusnim Hrvatom Pašalićem dobio je jak udarac. Ipak, njegov problem sa povredom nije ozbiljan. Očekuje se da bude spreman da bez problema odigra meč sa Zvezdom u ponedjeljak, uz minutažu još nedovoljno spremnog Uroša Lukovića, koji bi trebalo da nastupi u ,,Pioniru“.

Portal Analitika