Društvo

Ukrstiće stavove o prijedlogu zakona o mladima

Na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore u subotu i nedjelju biće održana simulacija rada parlamentarne prakse koju organizuje Crnogorsko udruženje studenata političkih nauka (MAPSS). Tema je prijedlog zakona o mladima.
Ukrstiće stavove o prijedlogu zakona o mladima
PobjedaIzvor

Predsjednik MAPSS-a Aleksandar Drekalović kaže da se na konkurs koji je završen u ponedjeljak prijavilo 116 maturanata i studenata.

- Pravo učešća imali su studenti svih godina studija i maturanti svih srednjih škola u Crnoj Gori. Na konkurs se prijavilo 116 učesnika, a učestovaće između 80 i 90. To je mnogo više nego prošlih godina, kada je stavove ukrštalo između 20 i 30 mladih – kaže Drekalović.

Učesnici simulacija koje MAPSS organizuje šesti put imaju mogućnost, kaže on, da kroz debate iznesu stavove i provjere sposobnost da ovladaju svojim manama i istaknu vrline.

Simulacijom će predsjedavati odbor u kojem su po jedan član iz MAPSS-a, Ministarstva sporta i ADAMAS (organizacija studenata Pravnog fakulteta). Teme rasprave su aktuelne. Prethodnih godina debatovalo se o obaveznom služenju vojnog roka, zatim platformi za novu Uniju i izbori za predsjednika Evropskog savjeta. 

– Ove godine to je prijedlog zakona o mladima koji je u skupštinskoj proceduri – kaže Drekalović.

Najbolji govornik, lider, pregovarač i delegat, biće nagrađeni po 50 eura.

– Pored individualnih predviđene su i nagrade za tri najbolja tima/partije. Takođe, svi učesnici imaće „ulogu“ u kratkometražnom filmu koji će se snimati tokom projekta – objašnjava Drekalović.

Održavanje simulacije podržava Ministarstvo sporta na osnovu Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade, a kroz projekat „Odluči ti!“ čiji je cilj podsticanje mladih na učešće u odlučivanju.

 

Ana ŠKULETIĆ

 

Portal Analitika