Društvo

Život je borba, nikome nije savršeno

Mislim da sam predodređena za ovaj poziv. Zbog toga što je meni potrebna pomoć razvio mi se osjećaj da i ja treba nekom da pomognem – kaže Tijana Mrdak, studentkinja Fakulteta političkih nauka, smjer Socijalna politika i socijalni rad. Tijana je iz Pljevalja, ima 22 godine i boluje od cerebralne paralize. Za Pobjedu govori o iskustvu na fakultetu, o kolegama, poteškoćama na koje nailazi. 
Vinka Kandić
Vinka KandićAutor
PobjedaIzvor

- Dosta dobro sam se snašla na fakultetu, nemam problema u usvajanju gradiva – kaže Tijana i ističe da je dobra organizacija jako bitna. 

KOLEGE

U početku joj je, priznaje, bilo teško da se prilagodi novoj sredini i ljudima, ali sada ređa odlične uspjehe, a ono što posebno ističe jeste pomoć kolega.

- Kolege su mi baš dobre, prvenstveno smo drugari. Mogu da im se obratim za sve, bilo da je to vezano za fakultet ili da mi je potrebna pomoć pri kretanju. Ne moram da im govorim kad mi treba pomoć, već znaju kako funkcionišem pa sami prilaze da mi pomognu – priča Tijana.

Na pitanje da li s obzirom na zdravstvenu situaciju ima problema, bez razmišljanja je odgovorila da joj nedostaje personalni asistent.

- Personalni asistent mi je neophodan zbog fizičke pomoći. To mi je predstavljalo problem i tokom osnovne i srednje škole. Kao što sam kazala, mogu da se oslonim na pomoć drugara, ali opet ne bih da im dosađujem. Pravo na personalnog asistenta mi pripada po zakonu i nije lijepo da ne mogu da ga ostvarim onda kad mi treba, dok traje nastava. Odnosno, da molim za ono što mi zakonom pripada, tj. pomoć koju treba da imam u vidu personalnog asistenta – rekla je Tijana.

Zbog toga, objašnjava naša sagovornica, trpi i njena porodica, naročito majka.

- Roditelji, brat i sestra žive u Pljevljima. Majka pet dana provodi u Podgorici da bi meni pomagala jer ne mogu sama da idem do fakulteta. Potom tokom vikenda ide u Pljevlja, da bi se u nedjelju veče opet vratila kod mene. Voljela bih da ne mora toliko da se žrtvuje – priča Tijana.

U Crnoj Gori 93 osobe sa invaliditetom studiraju, na Univerzitetu Crne Gore ih je 56. Tijana je među malobrojnima koji borave u studentskom domu. Sobu dijeli sa dvije studentkinje. Uslovima u domu je zadovoljna.

- Uslovi u ,,Plavom dvoru“ nijesu idealni, ali su koliko-toliko pristupačni. Uz pomoć prijatelja sve funkcioniše dobro – kaže ona.

Istrajna i marljiva Tijana aktivno učestvuje u grupnim aktivnostima na fakultetu i voli da provodi vrijeme sa društvom. Kada nije na predavanjima i ne sprema ispite, voli da sluša muziku i čita knjige. Njen hobi su pisanje proze i poezije.

PORUKA

Mladim ljudima koji kao i ona imaju probleme savjetuje da se ne predaju i misle pozitivno.

-Nikada ne odustajte, nekada bude teško, ali sve prođe. Život je borba, nikome nije savršeno, svi imamo neke probleme, ali koliko god da je teško treba se truditi. Čovjek treba da bude pozitivan i onda sve bude lakše – poručila je Tijana.

Portal Analitika