Politika

CEDEM: Đukanović pobjeđuje u prvom krugu, rekordno povjerenje u SPC

Kandidat Demokatske partije socijalista Milo Đukanović pobijedio bi u prvom krugu predsjedničkih izbora, jer bi za njega glasalo 50,6 anketiranih građana, pokazalo je istraživanje CEDEM-a. DPS podržava 43 odsto građana, što je blago povećanje u odnosu na decembarsko istraživanje kada je tu stranku podržavalo 39,9 odsto građana. Najveći pad zabilježila je SD, koja je sa 3, 5 odsto pala na 1,2 odsto.
SPC bilježi rekordno povjerenje, jer ih podržava 62,3 odsto, čak 18 odsto više nego u decembru.


CEDEM: Đukanović pobjeđuje u prvom krugu, rekordno povjerenje u SPC
Portal AnalitikaIzvor

Đukanovića podržava 50,6 odsto anketiranih

Prema rezultatima istraživanja, kandidata DPS-a Mila Đukanovića podržava 50,6 odsto anketiranih, a kandidata većeg dijela opozicije Mladena Bojanića 35,5 odsto. Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović, porema istraživanju, ima 7,9 odsto podrške, a kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić 2,9 odsto. Osam odsto anketiranih još ne zna za koga bi glasalo.

Ovi rezultati su, kako je saopšteno, dobijeni prije zaključenja konačne liste kandidata, odnosno prije nego što je predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović povukao kandidaturu. Danilović je imao 2,1 odsto podrške anketiranih i, imajući u vidu da je pozvao svoje glasače da podrže Bojanića, on bi imao mogao da ide do 37,6 odsto podrške.

Ako bi došlo do drugog kruga, za kandidata vladajuće koalicije bi glasalo 45 odsto birača, dok bi kandidata opozicije podržalo 45 odsto. Iz CEDEM-a su kazali da kampanja predsjedničkih kandidata može uticati na rezultate izbora. 

Istraživanje je pokazalo i da bi glasači manjinskih partija glasali za Mila Đukanovića, DF-a, SNP-a, Demokrata i URE za najviše za Bojanića, ali ima i onih koji bi glas dali Draginji Vuksanović, dok bi glasači DEMOS-a podržali Bojanića, iako je ta stranka javno podržala Draginju Vuksanović.

Istraživanje nije predvidjelo pitanje koliko bi građana izašlo na izbore. 

DPS bilježi blagi rast, SD pad 

Što se tiče političkih partija, povjerenje u DPS je blago poraslo u odnosu na rezultate prethodnog istraživanja, sa 39,9 odsto na 43 odsto. Demokrate se sa stabilnih 21 odsto podrške anketiranih nalaze na drugom mjestu, što je na nivou prethodnog istraživanja. Slijedi DF sa 12,6 odsto, dok su Socijaldemokrate pale sa 3,5 odsto podrške u prethodnom istraživanju na 1,2 odsto.

“Moguće da se radi o prelivanju unutar vladajuće koalicije”, kazali su iz CEDEM-a.

cedempress

 

Vujanoviću najbolja prosječna ocjena, od opozicionara najbolje prošao Bečić

Aktuelni predsjednik Filip Vujanović ima najbolju prosječnu ocjenu, Milo Đukanović je na drugom mjestu, dok je od opozicionih lidera najbolje prošao Aleksa Bečić. Nakon njega slijedi premijer Duško Marković, zatim kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić, slijede Dritan Abazović i Draginja Vuksanović.

Istraživanje je pokazalo i da isti broj građana oko 42 odsto, misli da Crna Gora ide, odnosno ne ide pravim putem.U porastu je broj građana koji smatraju i da ide i da ne ide pravim putem.

Kumulativno, nešto je veći broj građana koji nije zadovoljan radom Vlade u odnosu na one koji su zadovoljni. Veoma nezadovoljno i uglavnom nezadovoljno je oko 40 odsto u odnosu na oko 36 odsto koliko ih je veoma i uglavnom zadovoljnih. U odnosu na 2017. godinu, zadovoljstvo radom Vlade je u blagom porastu

SPC rekordno povjerenje, CEDEM nema objašnjenje

Prema rezultatima istraživanja, najviše povjerenje anketirani su imali u Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC)- 62,3 odsto, a najmanje u Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) – 22,4 odsto. Rejting SPC je, u odnosu na istraživanje iz decembra prošle godine, porastao za 18 procenata.To u CEDEMU-u nijesu mogli da obajsne, a kako je kazala Milena Bešić na konferenciji za novinare, za to je potrebna dublja analiza, jer ne postoje činjenice koje su se desile u prethodna tri mjeseca, koje bi mogle da opravdaju toliki skok. 

Pada podrška članstvu u NATO

Podrška članstvu u NATO je pala u odnosu na decembarsko istraživanje na 45 odsto, dok je protiv 47 odsto anketiranih, uz osam odsto neopredijeljenih. Pad podrške NATO-u se tumači kao posljedica aktuelnih dešavanja na geopolitičkom nivou, odnosno odnosa na relaciji Alijansa -Rusija. Učlanjenje u EU podržava 67,9 odsto građana. Istraživanje je pokazalo da je povećan stepen podrške članstva u EU.

Na pitanje na koga Crna Gora treba da se oslanja u spoljnoj politici, 49,4 je odgovorilo na EU, na SAD 25 odsto, a na Rusiju 30,3 odsto.

Centar za demokratiju i ljudska prava CEDEM je danas predstavio rezultate istraživanja političkog javnog mnjenja, urađenog na uzorku od 1.004 ispitanika. Uzorak je, kako je rečeno na konferenciji za novinare, reprezentativan za sve punoljetne građane, uz mogućnost greške od plus ili minus tri odsto. Istraživanje je sprovedeno od 20. do 28. marta.

Istraživanje je podržano od strane NATO's Public Diplomacy Division - Engagements Section.

 

​  

 

 

 

 

Portal Analitika