Društvo

Mezarje na Cijevni dobija i gasulhanu

Radovi na rekonstrukciji i uređenju muslimanskog groblja-mezarja na Cijevni polako se privode kraju jer su u završnoj fazi skoro sve aktivnosti koje su predviđene projektnim zadatkom. Ovaj veoma značajan objekat za sve muslimanske porodice u Podgorici i Crnoj Gori urađen je po savremenim standardima čime je dobio potpuno novi izgled i nove sadržaje koji su do sada nedostajali mezarju na Cijevni.
Mezarje na Cijevni dobija i gasulhanu
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o najvećem groblju poslije Čepuraka u Podgorici i jednom od najvećih grobalja u Crnoj Gori na kojem se, pored građana Podgorice, sahranjuju i građani islamske vjeroispovijesti iz Budve, Kotora, Tivta, Cetinja i ostalih crnogorskih gradova koji nemaju groblje za pripadnike islamske vjere.

m1

Na mezarju je u sklopu projekta  sagrađena nova ograda u dužini od 300 m, parking prostor za 200 vozila, zatim pristupna saobraćajnica, kao i bunar dubine 85 metara odgovarajućeg kapaciteta koji zadovoljava sve potrebe mezarja. Neadvno su završeni radovi na izgradnji dvije kapije - za pješake i motorna vozila, a prostor u sklopu mezarja je dodatno uređen i oplemenjen sa 200 stabala zasađenih maslina koje su priključene na sistem navodnjavanja kap po kap. Takođe, u sklopu mezarja je postavljeno i 12 stubova rasvjete najsavremenije LED tehnologije, podzemni kontejner, kao i video nadzor. Krunu svih izvedenih radova u predstavlja izgradnja gasulhane (kapele) površine 600 m2, a realizacijom tog projekta biće zaokruženi svi planirani radovi na uređenju mezarja.

Zasluge za potpuno novi izgled mezarja na Cijevni u najvećoj mjeri pripadaju uglednom sugrađaninu i staropodgoričaninu Sulejmanu Sulju Alivodiću koji je, iako u poznim godina, preuzeo odgovornost i prihvatio sve obaveze u cilju realizacije ovog veoma zahtjevnohg i obimnog posla.

m5

„Kao koordinator svih aktivnosti i poslova koji su bili obuhvaćeni rekonstrukcijom i uređenjem mezarja na Cijevni želim prvenstveno da izrazim lično zadovoljstvo izvedenim radovima koji su rezultirali potpuno novim izgledom mezarja. Smatram da je ovo bila, ne samo potreba svih građana koji se ovdje sahranjuju, nego i obaveza prema našim precima koji ovdje počivaju, ali istovremneo i putokaz novim generacijama da nastave da se na odgovoran i adekvatan način ubuduće odnose prema ovom mezarju“- naglasio je Alivodić.

On je saopštio da su u toku finalni zanatski radovi na izgradnji gasulhane za čiji završetak su neophodna dodatna finansijska sredstva  i da i u tom dijelu očekuje veću podršku, posebno muslimanskog stanovništva koji su u mogućnosti da finasijiski pomognu izgradnju, ali i relevantnih državnih institucija i organizacija, imajući u vidu da se radi o objektu koji je prijeko potreban za obavljanje sahrana na način kako to priliči i dolkuje 21. vijeku.

m3

„Ukazujući na suštinski značaj realizacije ovog projekta, u ime svih sugrađana moje vjere u Crnoj Gori obratio sam se najvišim državnim adresama za pomoć u završetku radova na gasulhani, i očekujem da ću naići na njihovo puno razumijevanje i podršku u cilju pronalaska nedostajućih sredstava za izgradnju jednog veoma važnog objekta u sklopu mezarja“ naglasio je Alivodić.

m4

Alivodić je istakao da su uređenje mezarja pomogli mnogobrojni prijatelji i ljudi dobre volje, posebno naglašavajući da je rekonstrukcja naišla na razumijevanje i podršku pripadnika drugih konfesija, što je još jedan pokazatelj međuvjerskog razumijevanja, tolerancije i multivjerskog sklada i suživota građana Podgorice i Crne Gore.

„Svima koji su pomogli da u prilično kratkom roku dođe do realizacije radova na mezarju želim da se najsrdačnije zahvalim, jer sam siguran da je to bila iskrena i pomoć od sveg srca, ali posebna zahvalnost pripada gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću, potpredsjedniku vlade Milutinu Simoviću i vladi naše države koji su se nesebično angažovali i pomogli rekonstrukciju i ličnim autoritetom uspjeli da animiraju sve potencijalne partnere kako bismo obezbijedili finanasijka sredstva za relizaciju ovog veoma značajnog projekta.“ ocijenio je Alivodić.

Alivodić zato još jednom apeluje i poziva sve prijatelje i ljude dobre volje, da u skladu sa mogućnostima pomognu završetak radova na mezarju, kako bi taj objekat služio na ponos svim građanima Podgorice i Crne Gore i bio svojevrsno odavanje počasti onima koji tu počivaju.

Portal Analitika