Abiznis

Loši krediti nijesu na prodaju

NLB Podgorica neće slijediti primjer sestrinske banke u Srbiji i pokušati da proda loše kredite, koji su po podacima na kraju februara iznosili 10,5 odsto ukupnih, kazali su Pobjedi iz ove banke.
Loši krediti nijesu na prodaju
Portal AnalitikaIzvor

Na kraju decembra prošle godine ukupni krediti klijenata te banke su bili 267,6 miliona eura.

- NLB je u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjila nivo nekvalitetnih kredita za 24,6 miliona eura ili 42,7 odsto i oni na kraju februara tekuće godine čine 10,5 odsto ukupnih bruto kredita - kazali su iz ove banke.

Objasnili su da u banci posluje sektor u čijem su fokusu sporna potraživanja sa ciljem smanjenja udjela loših kredita i upravljanja problematičnim plasmanima.

- Osim sektora koji se bavi sanacijom i upravljanjem problematičnim plasmanima, značajno učešće ka boljim rezultatima ima i sektor za restruktuiranje, koji principom detekcije problema naplate u ranoj fazi vrši blagovremeno restruktuiranje aktivnih plasmana. U skladu sa adekvatnim unutrašnjim kapacitetima koji se bave rješavanjem problematičnih plasmana, banka ne planira prodaju loših kredita. Samim tim nije pokrenuta procedura nalaženja kupca - objasnili su iz banke.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika