Društvo

Preminuo Piter Mank

Poznati kanadski biznismen i dobrotvor, Piter Mank (Peter Munk) umro je juče u Torontu u 90. godini života. Bio je investitor i osnivač poznate marine i turističkog kopleksa Porto Montenegro u Tivtu.
Preminuo Piter Mank
montenegro-canada.comIzvor

Rođen je 1927. godine. u Budimpešti, Mađarska.

Nakon što su u Mađarsku ušli nacisti, 1944, tinejdžer Mank je otišao sa porodicom u poznatom vozu Kasztne, koji je vozio 1.600 Jevreja na slobodu u Švajcarsku. Karijeru je počeo u stereo industiji. Godine 1956. osnovao je Clairtone Sound Corp. u Torontu, koja se bavila proizvodnjom i instaliranjem visokokvalitetnih zvučnih uređaja.

Ovaj biznismen je svoj prvi kapital investirao u luksuzni hotel i resort kompleks u svom voljenom Fidžiju 1968. Volio je da čita biografije i bio je veliki obožavalac bivše britanske premijerke Margaret Tačher. Prije nego što je ušao u industriju zlat, bavio se industrijom nafte i plina. Formirao je Barrick Petroleum 1980. godine. Nakon toga formira Barrick Gold Korporaciju koja postaje najveća svjetska kompanija za proizvodnju zlata. Pohađao je fakultet u Torontu i diplomirao 1952. godine kao električar.

Kao poznati dobrotvor, njegovo ime je vidno pokazano na Glavnoj bolnici u Torontu, gdje je izgrađen Peter Munk Karidio Centar kojem je i zavještao veliki dio svoje zaostavštine. Centar se nalazi na uglu ulica Universitety Ave. i College St. Do sada je taj Centar distribuirao oko 160 miliona dolara, uglavnom prema obrazovanju i zdravstvenoj službi.

Uz posredovanje određenih ljudi iz Toronta i sa prostora bivše Jugoslavije, Mank je stupio u kontak sa crnogroskim premijerom Milom Đukanovićem 2006. godine i obišao vojno remontni zavod Arsenal. Njegova ideja je bila da u tom bivšem vojom objektu napravi prestižnu marinu za evropske i svjetske jahte - Porto of Montenegro. Taj plan je i zaživio i projekat Porto of Montenegro je jedna od najuspješhijih priča o stranim ulaganjima u Crnoj Gori.

Maja 2016. godine Mank je prodao Porto Montenegro Državnom Fondu iz Dubajia, Saudijska Arabija i vratio se da živi u Toronto, gdje je i boravio do posljednjeg dana.

Ženio se dva puta i imao je ukupno 5 djece.

Portal Analitika