Društvo

Ombudsman: Neprihvatljivi izrazi koji vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osuđuje izjave kojima se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u kontekstu izražavanja političkih stavova. Iz te institucije su danas, imajući u vidu medijske navode, ukazali da je neprihvatljivo korišćenje pežorativnih izraza kojima se vrijeđaju osjećanja pripadnika bilo koje nacionalne, vjerske, rasne grupe ili pojedinaca po osnovu nekog njihovog ličnog svojstva. Podsjetimo, Medojević je ranije na svom Fejsbuk profilu uporedio glasače Mila Đukanovića sa poturicama.
Ombudsman: Neprihvatljivi izrazi koji vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja
Portal AnalitikaIzvor

“S obzirom na to da se približavaju predsjednički izbori, a imajući u vidu ranija dešavanja tokom kampanja, ovom prilikom apelujemo na sve političke aktere da svoje djelovanje prilagode demokratskim vrijednostima i kulturi dijaloga, na način kojim se ne ugrožava bilo čije i bilo koje zagarantovano pravo, fizička i/ili psihička bezbjednost”, navodi Ombudsman.

Kako dodaje, posljednjih godina političko oglašavanje i aktivizam sve su prisutniji putem Interneta, što je prostor koji je još bez adekvatne kontrole sadržaja i daje priliku za brojne zloupotrebe, a prije svega za širenje netrpeljivosti, mrženje, uvreda i neprihvatljivog ponašanja.

“Očekujemo da će svi oni koji bi po prirodi stvari trebalo da imaju veću odgovornost, jer djeluju u ime naroda i interesa građana, opravdati ukazano povjerenje građana, te da će predizborna kampanja i sami izborni dan proteći u demokratskoj i fer atmosferi”, zaključio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Portal Analitika