Društvo

Kuvaju besplatno obroke za siromašne sugrađane

Počelo je neobaveznim druženjem nekoliko ljubiteljki kuvanja na društvenoj mreži Fejsbuk. Danas grupa ,,Žene Bara kuvaju srcem“ ima 1.900 članica koje povezuje želja da pomognu siromašnim sugrađanima tako što mjesečno za njih besplatno spreme nekoliko stotina obroka.
Kuvaju besplatno obroke za siromašne sugrađane
PobjedaIzvor

Tatjana Đenđinović objašnjava da je grupa oformljena sa ciljem da se ne zaborave dobri, stari recepti balkanske kuhinje, a onda je sve preraslo u jedinstvenu humanitarnu akciju. Potcrtava da iza njih ne stoji niko, da ih niko ne finansira, nemaju donacije…

- Žene same kuvaju, o svom trošku, u svojim kućama. Zbog čega? Jer smo srećne kada možemo da usrećimo druge, one koji teško žive. Svjesne smo da je životni put čudan i niko ne zna što može dočekati sjutra. Moj životni moto, ali i svih žena uključenih u ovu akciju jeste: dobro čini da bi ti se dobrim vratilo- kaže je Đenđinović.

Slavka Miković odaje recept za uspjeh: „Žene Bara kuvaju srcem, a začin je ljubav“.

- Pravimo spisak za čitavu sedmicu sa rasporedom ko kada kuva, a one koje nijesu u mogućnosti toga dana da spremaju, donesu namirnice. Ne znamo ko su ljudi za koje spremamo, samo znamo da su u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji - kaže Miković.

Ljiljana Suard iz Švajcarske, koja ima vikend kuću u Dobroj Vodi, priključila se ženama Bara.

- Preko Fejsbuka sam saznala za grupu koja mi je odmah zagrijala srce, jer i ja u zemlji u kojoj živim djelujem po tom principu. Oduševljena sam idejom i na jesen, kada ponovo dođem ovdje na duže vrijeme, i ja ću da kuvam. U ovakvoj ekonomskoj situaciji, kada i one koje pomažu nemaju mnogo, ovakva akcija izaziva ogromno poštovanje. To su gestovi koji se ne zaboravljaju - poručila je Suard.

Iz grupe ,,Žene Bara kuvaju srcem“ apelovali su na ljude dobre volje, privrednike i sve koji mogu da pomognu da im se priključe, ističući da su im sada najpotrebniji frižideri kako bi hrana ljeti mogla bezbjedno da stigne do najugroženijih.

Pozivaju da im se jave i svi koji su u teškoj materijalnoj situaciji kojima bi njihov obrok dobro došao.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika