Društvo

Ljekari nijesu mogli da posumnjaju da je beba bila pretučena

Više državno tužilaštvo u Podgorici utvrdilo je da nije bilo propusta ljekara Kliničkog centra tokom liječenja jednoipogodišnjeg dječaka P. J. mjesec prije nego je ubijen.
Ljekari nijesu mogli da posumnjaju da je beba bila pretučena
PobjedaIzvor

- Prilikom obavljanja ljekarskih pregleda 6. i 7. januara dječaka P. J, koji je preminuo 5. februara od povreda zadobijenih od osoba protiv kojih se pred tužilaštvom vodi krivični postupak, zbog krivičnog djela teško ubistvo u saizvršilaštvu, Više državno tužilaštvo utvrdilo je da u radnjama ordinirajućih ljekara nema elemenata bilo kojeg krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti - navedeno je u saopštenju koje potpisuje tužiteljka Vesna Jovićević.

Jednoipogodišnji P. J. doveden je 4. februara u Dječiju bolnicu bez znakova života. Ljekari su uspjeli da reanimiraju mališana, ali nije izdržao– umro je sjutradan, 5. februara.

Istraga je utvrdila da je mališana na smrt pretukao državljanin Bosne i Hercegovine Nermin Šišić, koji je živio sa dječakovom majkom Jelenom Jovović, koja je, takođe, uhapšena.

Prema dosadašnjim nalazima istrage, Šišić je brutalno tukao bebu, a Jovović nije ništa uradila da to spriječi. I neke komšije su, kako su kasnije ispričali za medije, sumnjale nanasilje u toj porodici, ali niko nikada nije to i prijavio.

Na tijelu mališana konstatovane su brojne povrede, a bili su mu izbijeni i zubi. Majka djeteta u prvoj fazi istrage sumnjičila se za krivično djelo zanemarivanje porodice, ali joj je kasnije na teret stavljenokrivično djelo teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Ljekari Kliničkog centra bili su pod istragom zbog toga što je mališan i mjesec prije ubistva bio primljen u bolnicu, takođe sa povredama, ali doktori tada nijesu posumnjali da se radi o nasilju i slučaj nije prijavljivan policiji. Šišić, koji je tada mališana doveo u bolnicu, ispričao je doktorima da je pao i tako povrijedio glavu. Iz Tužilaštva su juče saopštili da su pribavljeni dokazi od značaja za donošenje odluke, a posebno medicinska dokumentacija na osnovu koje je obavljeno sudsko-medicinsko vještačenje.

- Na osnovu njih je utvrđeno da su ordinirajući ljekari pri pregledu djeteta postupali oprezno, s obzirom na to da su odredili dopunske preglede i snimanja, te da objektivno nijesu mogli posumnjati u istinitost onoga što im je u pogledu mehanizma povređivanja djeteta predočeno od strane pratnje djeteta, a koji način povređivanja je uobičajen za uzrast pregledanog djeteta - piše u saopštenju.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika