Region

Vučić: Moje riječi nijesu šala

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je za RTS o sastanku sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i o situaciji na Kosovu.




Vučić: Moje riječi nijesu šala
B92/RTSIzvor

Prethodno je objavljeno i saopštenje poslije sastanka, u kom je visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku istakla da “ono od juče ne smije da se ponovi“.

“Iznio sam naše viđenje, pokazao sam dokumente koji govore o tome da Marko Đurić nije prekršio proceduru… Ne obazirem se na ono što se piše u domaćim, zapravo stranim medijima, da je neko htio nešto da uradi ili je žrtvovao Đurića, to su gluposti. Ja sam poređao činjenice i pokazao im ih. Videćemo kako ćemo u budućnosti da rješavamo stvari, kad imate sukobe, morate da težite da ih rejšavate razgovorom. Kako će to da izgleda, vidjećemo“, rekao je Vučić.

On je dodao da se srpski narod “danas osjeća neuporedivo bezbjednije nego juče“, a potom je dodao i da je razgovarao sa američkim zvaničnikom Vesom Mičelom, te da je zajednički stav da je “mir od suštinskog značaja“.

“Što se tiče razgovora sa Mogerinijevom, pominjale su se obje strane u prvoj reakciji. Sada ih u saopštenju nema jer je najgore licemjerje govoriti o nesrazmjernoj upotrebi sile. To je bilo protivpravna upotreba sile. Slušam od naših političkih protivnika i čitam u medijima razne gluposti. Mi smo govorili samo o činjenicama i za mene je bila potpuno jasna namjera. Mogu da govorim o tome kako je cio sjever srpske pokrajine bio okružen kosovskim snagama, napravili su kompletan prsten sa ciljem da pokažu kako žele da to izgleda. Čudom nije bilo poginulih i teško stradalih. Nijesmo im dali da zauzmu sjever Kosova, to smo uradili vodeći oštru, pametnu i mudru politiku i jasno smo stavili do znanja da ni sa Srbima ni sa Srbijom ne mogu da se igraju. Nijesam fasciniran njihovom snagom, niti njihovom moći, a ni pameti, tako da mi je olakšana situacija“, rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše navode u medijima da je namjeravao da “podigne Vojsku“, rekao je da “neće da spekuliše o tome, ali je po Ustavu on nadležan za komandovanje i njegov posao je da štiti naš narod i građane“.

“Kosmet je dio teritorije Srbije po Ustavu, imamo posebna pravila, ali i drugi moraju da ih poštuju, a to je da nema dugih cijevi i oružane sile na sjeveru Kosova. Nijesam donio takvu odluku, kada je budem donosio, a nadam se da neću nikad i sve ću da dam od sebe da je nikad ne donesem, podrazumijeva se da je jedna od mogućnosti, kad su zemlja i narod ugroženi. Rekao sam da moje riječi nisu šala, da držim do svojih riječi kada su ozbiljne i odgovorne. Čini mi se da su neki dobro razumjeli da nije vrijeme da se igraju sa Srbijom, da Srbija nije slaba koliko bi željeli da jeste“, istakao je Vučić.

Što se tiče odluke Srpske liste da napusti vladajuću koaliciju na Kosovu, Vučić je rekao da će oni biti u opoziciji i da će biti “narodni tribuni koji će dobijati podršku od Srbije“, ali je i primijetio da “Srbi nikada neće da se udruže niti da žale Đurića na Kosovu ili Vučića u Srebrenici“.

 

Portal Analitika