Politika

Završne račune i godišnje konsolidovane izvještaje predati do 31. marta

Politički subjekti su dužni da najkasnije do 31. marta podnesu završni račun i godišnji konsolidovani finansijski izvještaj za 2017. godinu u štampanoj i elektronskoj formi, Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK), Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) i Poreskoj Upravi (PU).
Završne račune i godišnje konsolidovane izvještaje predati do 31. marta Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz ASK, u periodu od 1. januara do 27. marta završni račun i godišnji konsolidovani finansijski izvještaj podnijelo je 10 političkih subjekata, od 65 političkih partija evidentiranih u registru političkih partija i političkih subjekata koji na osnovu osvojenih mandata na lokalnim ili parlamentarnim izborima dobijaju budžetska sredstva za finansiranje redovnog rada. 

Agencija podsjeća da nepostupanje u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, odnosno nepodnošenje navedenih izvještaja povlači prekršajnu odgovornost za političkog subjekta i odgovorno lice u njemu, kao i obavezu Agencije da donese Odluku o privremenoj obustavi prenosa budžetskih sredstava tom političkom subjektu.

- Obrazac za izvještavanje se može preuzeti sa internet stranice Agencije www.antikorupcija.me, u odjeljku Politički subjekti/Obrasci. Izvještaj obuhvata i prikupljena i utrošena sredstva u toku izborne kampanje sprovedene u godini za koju se izvještaj podnosi. Uz navedeno, politički subjekat je dužan da dostavi Agenciji i DRI-u i finansijske izvještaje, kao i izvještaje o imovini svih pravnih lica i privrednih društava koje je osnovao ili u kojima ima vlasnički udio – navodi se u saopštenju ASK.

Portal Analitika