Politika

Marković: Odluku o ruskim diplomatama ćemo donijeti danas ili sjutra

Vlada će se danas ili sjutra odrediti u vezi sa odlukama evropskih država da protjeraju ruske diplomate zbog slučaja Skripalj, saopštio je premijer Duško Marković.
Marković: Odluku o ruskim diplomatama ćemo donijeti danas ili sjutra
Portal AnalitikaIzvor

Značajan broj zemalja Evropske unije (EU), zajedno sa SAD, Kanadom, Ukrajinom i Albanijom, odlučilo da protjera ruske diplomate u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom u slučaju trovanja Sergeja Skripalja u Londonu.

Marković je, na pitanje novinara tokom posjete Baru da li ća Vlada pratiti odluke evropskih država koje su odlučile da protjeraju ruske diplomate, odgovorio da je Crna Gora članica NATO-a i prva naredna čnaica EU.

„Iz članstva iz tog procesa proizilaze obaveze za državu u potrebi slijeđenja evropske spoljne politke ali i solidarnosti i partnerstva sa članicama NATO-a“, rekao je Marković.

On je kazao da događaj u Lonodnu ukazuje da je odgovornost na ruskoj strani. 

„Vidjeli ste snažnu reakciju međunarodne zajednice u cjelini, EU, Amerike i drugih država i Crna Gora kao odgovorna država i ozbilja i solidaran partner će se danas ili sjutra odrediti u odnosu na tu situaciju“, saopštio je Marković.

Ukupno 23 zemlje, od kojih 16 članica Evropske unije (EU), odlučilo je da protjera 116 ruskih diplomata u okviru odgovora Zapada na "aferu Skripalj".

 

Portal Analitika