Abiznis

Projekat „Šansa za posao“ predstavljen u Podgorici

Zavod za zapošljavanje Crne Gore i Investiciono razvojni fond, u saradnji sa Glavnim gradom, predstavili su projekat pod nazivom „Šansa za posao“.
Projekat „Šansa za posao“ predstavljen u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, radi se o novoj kreditnoj liniji za koju se, pod povoljnim uslovima, mogu prijaviti kako početnici tako i već ostvareni preduzetnici.

''Uprava Glavnog grada Podgorica je u ovom mandatu napravila značajne iskorake u cilju stvaranju novih investicija, zapošljavanja i samozapošljavanja. Osnovali smo Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici u kome svi aktuelni i potencijalni investitori mogu dobiti potrebne informacije.Dodatni vjetar u jedra smo dali preduzećima na samom početku njihovog poslovanja, obezbjeđujući im besplatan kancelarijski prostor, računovodstvene usluge u prvoj godini rada, refundaciju troškova osnivanja i besplatan konsalting kroz Savjetovalište za žene i mlade u biznisu'', kazao je gradonačelnik Slavoljub Stijepović na otvaranju skupa.

On je dodao da je prije gotovo tri godine potpisan Sporazum o saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom i da je od predstavnika tog fonda usvojena metodologija izrade biznis plana koju ova institucija zahtijeva.

''Time su se stekli uslovi da svi građani Podgorice koji su zainteresovni za kreditna sredstva koje obezbjeđuje Fond, pomoć dobiju u našem Birou u vidu besplatnog biznis plana i uputa koje se odnose na procedure Fonda i karakteristika kreditnih linija koje nudi. U namjeri da intenzivnije komuniciramo sa predstavnicima privrede i da od njih dobijamo pravovremene i kvalitetne informacije neophodne za uspješnu realizaciju biznis ideja i otvaranje novih radnih mjesta, prošle godine smo potpisali Protokol o zajedničkoj saradnji na unapređenju poslovnog ambijenta sa sedam poslovnih udruženja – Privrednom komorom, Montenegrobiznis alijansom, Asocijacijom menadžera, Udrženjem preduzetnica, Asocijacijom poslovnih žena, Savjetom stranih investitora i Zanatsko-preduzetničkom komorom'', istakao je Stijepović.

Kako je dalje naveo, grad je prepoznao potrebu i pokazao poseban senzibilitet za razvoj ženskog preduzetništva, kako kroz već pomenuto Savjetovalište za žene i mlade u biznisu, besplatnu pomoć u pisanju biznis plana i besplatne računovodstvene usluge za dame koje osnuju preduzeće na teritoriji Podgorice. 

''Tako i kroz konkretne mjere za ekonomsko osnaživanje žena, kao dijela Lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti ali i povoljnih kreditnih sredstava za poljoprivredu i preduzetništvo koje Glavni grad Podgorica i ove godine raspodjeljuje u iznosu koji prelazi 100.000 eura. Ističem da, do sada, nije odbijena ni jedna naša sugrađanka koja se po prvi put javila Sekratarijatu za rad, mlade i socijalno staranje u namjeri da ovim kreditnim sredstvima započne novi ili unaprijedi postojeći biznis u našem gradu. Vjerujem da je gradska uprava u ovom mandatu na pravi način predstavila investicione i turističke prilike našeg grada, što projektu “Šansa za posao” , kojeg danas prezentujemo, daje dodatni potencijal i snagu za njegovu realizaciju u Podgorici'', naveo je Stijepović.

Prema njegovim riječima sredstva kojima raspolažu Zavod za zapošljavanje i Investiciono-razvojni fond su značajna a uslovi za dodjelu veoma povoljni. 

''Zbog toga pozivam sve naše sugrađane koji imaju ideje, znanja i hrabrosti da ozbiljno razmotre sve ono što se nudi ovim projektom i da pitanje zaposlenja riješe osnivanjem sopstvenog biznisa. Znam da su prvi koraci ka ostvarenju tog cilja najteži, ali vam čvrsto obećavam da nećete biti sami i da će vam uprava Glavnog grada biti partner, pomoć i podrška i u narednom periodu, kao što je i do sada bila. Želim da se ovim putem zahvalim predstavnicima Zavoda za zapošljavanje i Investiciono-razvojnog fonda na ovoj inicijativi i da ih pozovem da u vremenu koje je pred nama unapređujemo našu saradnju na zadovoljstvo svih građana Podgorice i Crne Gore'', zaključio je Stjepović.

Predsjednik OD IRF-a, Zoran Vukčević je održao motivacionu prezentaciju »Šansa za posao« u cilju animiranja posebnih ciljnih grupa kao što su žene, mladi, visokoškolci, tehnološki viškovi, individualni poljoprivredni proizvođači, da preuzmu stvar u svoje ruke, riješe egzistencijalno pitanje na način što će sebi i drugima otvoriti nova radna mjesta i time postati ekonomski nezavisni. 

„Mi želimo da na taj način damo doprinos Glavnom gradu, da smanjimo stopu nezaposlenosti i IRF je u proteklom periodu u Glavni grad uložio preko 200 miliona eura“ – istakao je g-din Vukčević. 

Predsjednik ove institucije je najavio da će sa ovim aktivnostima nastaviti i u budućem periodu, a sve sa ciljem da se dodatno motivišu svi mladi ljudi da kroz sopstvenu biznis riješe svoju egzistenciju i iskoriste šansu koju im nudi IRF – finansijska podrška sa najpovoljnijim uslovima kreditranja, kao i nefinansijsku podršku Zavoda i Glavnog grada.

Direktor Zavoda za zapošljavanje, Suljo Mustafić, je tokom svog izlaganja istakao da se ciljne grupe kojima su namijenjena sredstva IRF-a poklapaju sa prioritetima Zavoda u cilju rješavanju problema nezaposlenosti mladih, žena, visokoobrazovanih, tehno-ekonomskih viškova i dugoročno nezaposlenih lica.

Nakon uvodnih izlaganja i održane prezentacije, uslijedio je otvoren dijalog između predstavnika IRF-a i ZZZCG i potencijalnih korisnika kreditnih sredstava i na taj način su ih dodatno informisali o povoljnim kreditnim aranžmanima i servisima koje nude ove dvije institucije.

Portal Analitika