Svijet

Makedonija i Norveška protjeruju po jednog ruskog diplomatu

Makedonija i Norveška odlučile su da protjeraju po jednog ruskog diplomatu, kao odgovor na napad nervnim agensom na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Londonu početkom marta.
Makedonija i Norveška protjeruju po jednog ruskog diplomatu
Portal AnalitikaIzvor

"Poslije konsultacija za našim EU, NATO saveznicima i partnerima, i u znak solidarnosti sa Britanijom, Ministarstvo spoljnih poslova je odlučilo da protjera jednog ruskog diplomatu zbog slučaja Skripalj u skladu sa članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima", saopšteno je u Skoplju.

U saopštenju makedonskog ministarstva se kaže da "ilegalna upotreba hemijskog naoružanja predstavlja kršenje međunarodnog prava i utiče na bezbjednost svih zemalja", prenijela je agencija MIA.

I norveško Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će protjerati jednog ruskog diplomatu, čime su se pridružili zemljama koje su odlučile da protjeraju ruske diplomate zbog napada za koji je Velike Britanija optužila Moskvu, javlja Rojters.

Džonson: Vrhunac frustracija zbog ponašanja Moskve

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da je koordinisano protjerivanje ruskih diplomata pokazalo da je korišćenje nervnog agensa, na bivšem ruskom špijunu Sergeju Skripalju u Britaniji, dovelo do vrhunca međunarodne frustracije zbog ponašanja Moskve.

Džonson je u intervjuu za BBC rekao da Britanija i njeni saveznici nemaju nikakav sukob sa ruskim narodom, već samo sa administracijom predsjednika Vladimira Putina, prenosi Rojters.

Kako su agencije izvijestile u ponedjeljak, 15 zemalja Evropske unije, zajedno sa SAD, Kanadom, Ukrajinom i Albanijom, odlučilo je da protjera ruske diplomate u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja.

Moskva, koja oštro negira optužbe za umiješanost u taj napad, najavila je da će njen odgovor na protjerivanje ruskih diplomata biti zasnovan na principu reciprociteta.

"Razlog zbog kojeg su oni to uradili (protjerali diplomate) je zato što su iznenada shvatili da bi ovo moglo da se desi i na njihovoj teritoriji. Oni su iznenada uvidjeli da je ovo nova vrsta prijetnje i da se Rusija ponaša na specifično nemaran način sa posebnim prezrenjem prema civilizacijskim normama", rekao je Džonson.

On je istakao da je "za mnoge vlade ono što se u Salzburiju desilo, na neki način pojasnilo njihove lične frustracije, lična razočarenja u načinu na koji se Rusija ponaša".

Kako britanska agencija navodi, odbacio je predlog da bi te mjere mogle da dovedu do novog Hladnog rata sa Moskvom i rekao da je "veoma, veoma važno naglasiti" da sukob nije sa Rusima, niti sa ruskom kulturom, civilizacijom...već "isključivo sa Kremljom i trenutnom administracijom".

"Predmet ove globalne kolektivne akcije jeste da svijet ukaže na to da su se sumnje i strahovi o akcijama Kremlja kristalizovale. Rusija je velika, velika zemlja, ali ne mora da bude velika na ovaj način i ono što svijet poručuje Rusiji danas jeste da taj specifičan način ponašanja,...ove provokacije bez kraja, dosta nam ih je", rekao je Džonson.

Portal Analitika