Region

Vučić: Teroristi htjeli da pokažu moć i podršku Zapada

Teroristi obučeni u policijske uniforme specijalnih jedinica nepostojeće države Kosovo htjeli su da pokažu da mogu da zauzmu sjever Kosova, kazao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.
Vučić: Teroristi htjeli da pokažu moć i podršku Zapada
Portal AnalitikaIzvor

Kako kaže, to su radili uz podršku Euleksa i “na dva vozila jedinice ROSU, bila su dva vozila Euleksa”.

Vučić je tokom obraćanja medijima nakon hapšenja Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici rekao da je Srbija “poštovala sve međunarodne akte” i da je na vrijeme obavijestila Prištinu o namjeri srpskih zvaničnika da odu na Kosovo. 

Vučić je rekao i da se čuo sa Markom Đurićem koji će, kako kaže, biti primljen u neku od medicinskih ustanova jer “ima određenih problema“. 

Prema njegovim riječima, Kancelarija za KiM je 75 sati prije događaja u Mitrovici obavijestila nadležne organe na Kosovu da će Đurić posjetiti Kosovo. 

“Pritom, prema dogovoru o zvaničnim posjetama, 72 sata ranije je potrebno ako ja idem na Kosovo… Za Marka Đurića je potrebno 24 sata”, kaže Vučić. 

Vučić je tu istakao da nije riječ o “traženju dozvola, već o obavještavanju”. 

O inicijativi Srpske liste da napusti kosovsku vladu rekao je da "neće odlučivati umjesto njih" i da je to na njima, ali da treba da odluče hladne glave. 

Vučić je rekao da je pitanje za Euleks i zašto je uhapšen Milorad Zajić. 

"U petak sam postavio pitanje EU, da mi kažu zašto je uhapšen Milorad Zajić? Zašto ste hapsili Bogdana Mitrovića? Zašto maltretirate Srbe? Nijesam dobio odgovor jer to nije pitanje za Euleks", rekao je predsjednik Srbije i dodao da je "njihovo da zauzimaju sjever Kosova". 

"Dok su nam pojedini predstavnici govorili "budite mirni, mi ćemo da razgovaramo sa našim štićenicima", oni počinju akciju u kojoj ta teroristička banda koja baca šok bombu i tuče, ne samo Marka Đurića već i druge ljude. Mi ćemo te snimke pokazati javnosti kako su ga brutalno tukli. I ti teroristi su uhapsili Đurića, valjda zato što im je tri puta pisao pisma, ili im se ne sviđa što Marko ne priznaje njihovu terorističku državu", naveo je. 

Kako je naglasio, ta banda terorista slikala sa njim kao trofejem i vodili ga po ulicama". 

"A ne znaju kako su ponizili sebe. Ti teroristi uhvatili mučenog Marka Đurića, vode ga, a drugi teroristi mu zvižde. Preživio je Đurić, ali mi nećemo preći preko toga. Svi koji su učestvovali u tome odgovaraće prije državnim organima Srbije. I dva lica srpske nacionalnosti koja su pomagala albanskim teroristima za otmicu Marka Đurića, svi će odgovarati Srbiji", istakao je Vučić. 

On se posebno obratio građanima na sjeveru Kosova. 

"Pozivam građane na sjeveru Kosova da budu mirni i spokojni jer albanski teroristi neće uspjeti da preduzmu ništa protiv njih, ni oni ni njihovi zapadni partneri. Srbija nikome neće da prijeti, ali neće ni dozvoliti nikome da uništi njen narod. Nikome nećemo dozvoliti da ugrozi bezbjednost naših građana". 

Vučić je naveo da je "sada besmisleno govoriti o briselskom dijalogu" i dodao da će "čekati godinama da se ispune obaveze o ZSO". 

"Njima ne pada na pamet da to ispune", zaključio je Vučić.

Portal Analitika