Region

EU poziva Beograd i Prištinu na uzdržanost

Evropska unija (EU) oštro osuđuje današnja dešavanja na Kosovu, saopštila je portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić.
EU poziva Beograd i Prištinu na uzdržanost
Portal AnalitikaIzvor

Pripadnici interventne jedinice kosovske policije uhapsili su danas poslijepodne direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Ðurića.

”Pozivamo vlasti obje strane, i Kosova i Srbije, da pokažu neophodnu uzdržanost i ozbiljnost kako trenutna situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala”, poručila je Kocijančić, prenosi Tanjug. 

Ona je naglasila da se sva pitanja od zajedničkog interesa moraju rješavati kroz okvir dijaloga kome posreduje EU i koji za ”konačni cilj ima normalizaciju odnosaizmeđu Kosova i Srbije”. 

Kocijančić je kazala da ”EU oštro osuđuje današnje događaje na Kosvu, koji se kreću suprotno od normalizacije odnosa“. 

„Očekujemo od Srbije, koja se nalazi u procesu pregovora o pristupanju EU, i Kosova, koje primjenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da u potpunisti, na riječima i djelu, poštuju dogovoreno u dijalogu”, naglasila je Kocijančić u saopštenju. 

Ona je dodala da su predsjednici Aleksandar Vućić i Hašim Tači potvrdili u petak svoju posvećenost cilju normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. 

Portal Analitika