Region

Politički crveni karton

Kako neuspješna državna politika o Kosovu uništava nekada najtrofejniji sport – rukomet vidjeli smo 23. marta kada je ministar policije Srbije Nebojša Stefanović otkazao, uoči početka, utakmicu između juniorskih rukometnih reprezentacija Srbije i Prištine. Sljedeća vijest je: Evropska rukometna federacija (EHF) izbacila Srbiju sa daljeg takmičenja
Politički crveni karton
PobjedaIzvor

,,JUNAČENJE“

,,Sve je već rečeno“, odgovorio je Božidar Đurković, predsjednik Rukometnog saveza Srbije, na Pobjedino pitanje da kaže nešto o odluci EHF. ,,Da li će i koliko biti kažnjena Srbija, znaćemo narednih nedjelja jer će vjerovatno protiv nas biti otvoren postupak“, rekao je Đurković.

Nije važan ministar policije koji ovu odluku nije smio da donese bez konsultacija sa predsjednikom države Aleksandrom Vučićem, ali zanimljiva je tvrdnja ministra Stefanovića: ,,Odlučio sam da se kvalifikaciona utakmica za juniorke u rukometu između reprezentacija Srbije i tzv. Kosova otkaže“. Važno je da je odluka donijeta mnogo ranije, ali je saopštena u vrijeme briselskih pregovora između dva predsjednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Valjda je trebalo Tačiju pokazati šta sve Srbija može van političkog igrališta jer političke utakmice stalno gubi.

Podsjetimo da su ženski rukometni klubovi iz Srbije (Radnički iz Kragujevca) i sa Kosova (Kastridi) igrali prvi put u Crnoj Gori u Danilovgradu 2015. godine. Zatim su reprezentacije juniorske Srbije i Kosova igrale 2015. u Rumuniji kada je Srbija pobijedila 40:12. Obje utakmice su odigrane bez državnih obilježja što je trebalo da bude slučaj i 23. marta u Kovilovu kraj Beograda.

Ono što poražava je praksa da će se isti političari, koji su donijeli skandaloznu odluku, ,,sjutra“ slikati sa igračima koji su oštećeni ovom odlukom, ako im na grudima sijaju medalje.

Zapravo, najgore je što se traljava državna politika prelomila preko leđa mladih juniorki koje niko i nije pitao nakon ovog događaja kako se osjećaju, koliko su vremena potrošili na pripremama, čega su se sve odrekle i sa kolikim žarom su iščekivale utakmicu u kojoj su bile spremne sve da urade za pobjedu.

JASNA PRAVILA

,,Ovo je politička odluka“, rekao je Pobjedi Aleksandar Šapić, proslavljeni vaterpolo reprezentativac, svjetski šampion, a sada predsjednik opštine Novi Beograd. On kaže da možete donijeti dvije političke odluke da se takmičite i da se ne takmičite i naglašava: ,,Ako ste donijeli odluku da se takmičete, onda su pravila jasna, vi ih poštujete, odnosno poštujete procedure. U tom slučaju ne možete se ponašati npr. nećemo na postolje, zašto ste se rukovali... Sportisti se nikada ne pitaju za političke odluke jer one uvijek ostaju u domenu države, a politika i sport su dvije različite stvari. Što se tiče same političke odluke, za nju pitajte one koji su je donijeli“.

Na poštovanje jasnih pravila ukazao je u avgustu prošle godine i Božidar Maljković, predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Ilustracija: Reuters

Portal Analitika