Društvo

U Kijevu će i CGO da smjeste u svoj Muzej korupcije

Virtuelni Muzej korupcije (MK) Zemunskog malog umetničkog centra – ZMUC ušao je u uži izbor sa još 30 nekonvencionalnih i transnacionalnih ideja koje „odgovaraju na trenutne izazove u Evropi“
U Kijevu će i CGO da smjeste u svoj Muzej korupcije
PobjedaIzvor

Kako je prenio portal SEEcult. org, Muzej korupcije izabran je u uži izbor u konkurenciji 475 podnijetih projekata po pozivu Advocate Europe, a biće predstavljen sa ostalim odabranim projektima od 25. do 29. aprila u Kijevu, u okviru Advocate Europe Idea Challenge (ICC). Navodi se da će to biti prilika da umjetnički direktor Muzeja korupcije Goran Denić i nezavisna kustoskinja Maja Ćirić predstave koncept projekta, razrade ga uz mentorsku pomoć i nastave takmičenje do izbora najviše 12 konačnih pobjednika u julu 2018.

Virtuelni Muzej korupcije, koji su u februaru 2016. godine osnovali ZMUC i Društvo protiv korupcije (DRPKO) iz Zrenjanina, širi polje percepcije korupcije sa zloupotrebe službenog položaja na moralnu nesposobnost građana da čine stvari za dobrobit zajednice. Smještanjem korupcije u muzej, ona nestaje iz stvarnog života i nastavlja da postoji kao muzejski eksponat.

Interdisciplinarni žiri Advocate Europe će svakoj izabranoj ideji opredijeliti sredstva do 50.000 eura, uz mentorstvo i drugu podršku tima Advocate Europe. Nagrađeni projekti biće realizovani tokom 2019. godine.

Pravo da se prijave na raspis Advocate Europe, od zemalja u okruženju, pored Srbije, imaju Albanija, BiH, Makedonija, Slovenija, Hrvatska i Crna Gora. Iz crnogorskog NVO sektora nijesu saopštavali da li će neki od njihovih projekata biti u konkurenciji u Kijevu, ali će biti predstavljena jedna naša nevladina organizacija – Centar za građansko obrazovanje i to kroz ZMUC-ov projekat, a program su nazvali „Smjestimo CGO u Muzej korupcije!“ Oni su to najavili prošle sedmice.

ZMUC je početkom marta optužio jednu od najuticajnijih organizacija civilnog društva kod nas – CGO i čelnicu ove NVO Daliborku Uljarević za plagijarizam.

Tvrde da je CGO „ukrao“ njihovu ideju i plagirao je, što je Uljarević u saopštenju negirala, uz poruku da će pravdu potražiti na sudu.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika